Başbakan Yardımcısı Canikli Açıklaması (2)

'16 Nisan'da milletimiz bir kez daha kendi geleceği için, kendi çocuklarımız için, kendi evlatlarımız için cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine 'Evet' diyecektir, bundan yana hiç kuşku duymuyoruz' 'Madem bizim şu anda uyguladığımız sistem çok güzel bir sistem o zaman kendi ülkenizde de alın bunu uygulayın biz size verelim, tepe tepe kullanın, istediğiniz gibi kullanın' 'Şu veya bu nedenle fındığın fiyatı üreticiyi rahatsız edecek hale gelirse, üreticiyi rahatsız edecek şekilde düşerse, fındığın fiyatını yükseltmek için her türlü tedbiri alacağımızdan hiç kimsenin en ufak bir kuşkusu olmasın'.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, '16 Nisan'da milletimiz bir kez daha kendi geleceği için, kendi çocuklarımız için, kendi evlatlarımız için cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine 'Evet' diyecektir, bundan yana hiç kuşku duymuyoruz.' dedi.

Canikli, Görele İmam Hatip Ortaokulu ve Lisesi ile Görele Gençlik Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki ekonomik dengeleri bozmak için çok büyük, ahlak dışı saldırılarla karşı karşıya kaldıklarını ama hepsinin üstesinden Allah'ın izniyle geldiklerini belirtti.

Artık bundan sonra en son yöntem olarak uluslararası derecelendirme kuruluşları üzerinden Türkiye'nin ekonomik dengelerini bozmaya çalıştıklarını anlatan Canikli, 'O silahları da bitti, atacak mermileri kalmadı, artık bundan sonra Türkiye'nin önü açıktır, hiç kimse Türkiye'nin geleceğiyle ilgili bundan sonra Allah'ın izniyle zarar verecek hamle yapamayacak, bütün hamleleri ortadan kaldırıldı.' diye konuştu.

Canikli, 16 Nisan'da referandum yapılacağını anımsatarak, 'Orada milletimize bir öneride bulunuyoruz, diyoruz ki şu anda hükümet sisteminde sıkıntı var, şu andaki hükümet sistemi çatışmayı körüklüyor, hakikaten öyle. 1982 Anayasası'yla şu andaki uyguladığımız sistem yürürlüğe girdi. Öyle bir sistem ki dünyanın hiçbir yerinde yok. Şu anda uygulanan sistem, yani hükümet sistemi dünyanın hiçbir ülkesinde yok.' ifadesini kullandı.

Almanya, Avusturya ve bazı ülkelerin referandumda 'Hayır' çıkması için terör örgütleriyle beraber kampanya yürüttüklerini vurgulayan Canikli, konuşmasına şöyle devam etti:

'Ey Almanya, madem şu andaki bizim sistemimiz… Bu sistemin değişmesini istemiyorlar, onlar da istemiyor, terör örgütleri de istemiyor, Almanya da istemiyor, Hollanda da istemiyor, Avusturya da istemiyor hükümetleri elbette. Madem bizim şu anda uyguladığımız sistem çok güzel bir sistem o zaman kendi ülkenizde de alın bunu uygulayın, biz size verelim, tepe tepe kullanın, istediğiniz gibi kullanın. Niye kendi ülkelerinde bu sistemi hayata geçirmiyorlar değerli kardeşlerim.'

Nurettin Canikli, 'Cumhurbaşkanına çok fazla yetki veriyorsunuz' diyenlerin bulunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

'Vermiyoruz, zaten Cumhurbaşkanının yetkisi var, şu andaki anayasada Cumhurbaşkanının yetkisi var. 1982 anayasası yapılırken cumhurbaşkanlarına çok büyük yetki vermişler çünkü neden? O dönem ihtilali yapan cuntanın başındaki Kenan Evren'e yetkileri vermişler, ona vermek için yetkiyi bol tutmuşlar. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın yetkiye ihtiyacı yok şu anda. Ayrıca 2014 yılında Cumhurbaşkanımız doğrudan halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olması hasebiyle milletten de yetkiyi doğrudan aldı. Bu anlamda Cumhurbaşkanımızın ilave yetkiye ihtiyacı yok. Cumhurbaşkanımıza yetki almak için bunu getirmiyoruz.'

Bunun kuyruklu bir yalan olduğunu ve kesinlikle doğru olmadığını vurgulayan Canikli, 'Hatta Cumhurbaşkanının şu andaki anayasada o kadar yetkisi var ama sorumluluğu yok. Cumhurbaşkanı sorumsuz böyle bir şey olur mu? Cumhurbaşkanlarını şimdi sorumlu hale getiriyoruz, elbette bir makama yetki verirsen onun da sorumlu hale getirilmesi gerekir, olması gereken bu. Dolayısıyla inşallah 16 Nisan'da milletimiz bir kez daha kendi geleceği için, kendi çocuklarımız için, kendi evlatlarımız için Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine 'evet' diyecektir, bundan yana hiç kuşku duymuyoruz.' diye konuştu.

- 'Ne kadar şer cephesi varsa, kusura bakmasınlar hepsi 'hayır' diyor'

Nurettin Canikli, terör örgütü PKK'nın, Fetullahçı Terör Örgütü'yle iki gün önce Almanya'da binlerce terör örgütü mensubunun katılımıyla 'Hayır' kampanyası düzenlediğini belirterek, şöyle konuştu:

'Açıkça PKK terör örgütü 16 Nisan'da 'hayır' kampanyası düzenliyor, Fetullahçı Terör Örgütü 'Hayır' kampanyası düzenliyor. Onlar 'Hayır' diyorsa bu millet ne diyecek? Çok açık. Ne kadar şer cephesi varsa, kusura bakmasınlar hepsi 'Hayır' diyor. Yani PKK ve Fetullahçı Terör Örgütü öyle bir kampanya yürütüyorlar ki Türkiye içinde ve Türkiye dışında, canla başla 16 Nisan'da 'Evet' çıkmaması için inanılmaz kampanya yürütüyorlar, her şeylerini ortaya koydular. PKK eğer 'Evet' çıkmasını istemiyorsa demek ki yapılan iş doğrudur, getirilen model doğrudur.'

- Fındık fiyatları

Fındık fiyatlarında yine aşağı yönlü bir hareket olduğuna değinen Canikli, 'Şu anda Giresun kalite 10-11 lira felan. Bakın bu fiyatta beğenmiyoruz, şimdi kaç dolar biliyor musunuz? 3 dolar, beğenmediğimiz şu fiyat 3 dolar. Ben şu olsun, bu olsun demiyorum, her zaman hedefimiz olabildiği ölçüde fındığın fiyatını yüksek tutmak. Bu genel politikamız, temel hedefimiz olabildiği ölçüde fındığın fiyatını yükseltmek, Neden? Çiftçimizin eline çok para geçsin, ikincisi ülkemize daha fazla döviz girsin.' değerlendirmesini yaptı.

Nurettin Canikli, 2002 yılında 'Fındığın fiyatını fazla yükseltmeyin, fındığın fiyatı fazla yükselirse fındık ekecek olan başka ülkeler var, fındık fiyatı yüksek olursa ekimi cazip hale gelir.' diyenlerin bulunduğunu aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

'Gürcistan, Azerbaycan, İspanya, İtalya var dediler, başka ülkeler söylediler, 'fındığın fiyatı yüksek olursa bu ülkeler fındık dikimi yapar ve Türkiye'nin ağırlığı azalır'.... Bugün bu iddianın kocaman bir yalan olduğunu anlıyoruz. Bakın aradan geçti 15 yıl, fındığın fiyatı hep yükseldi bugün 3 dolar ama Türkiye yine dünya fındık üretiminin yüzde 75'ten fazlasını tek başına üretmeye devam ediyor. Onun için biz bunların hepsinin farkındayız, bugüne kadar hiç ezdirmedik üreticiyi, bundan sonra da ezdirmeyeceğiz. Hasat dönemine yaklaşıyoruz, şu veya bu nedenle fındığın fiyatı üreticiyi rahatsız edecek hale gelirse, üreticiyi rahatsız edecek şekilde düşerse, fındığın fiyatını yükseltmek için her türlü tedbiri alacağımızdan hiç kimsenin en ufak bir kuşkusu olmasın. Gerekirse müdahale alımı da dahil olmak üzere bütün yöntemleri deneyeceğiz, bundan yana hiç kimsenin kuşkusu olmasın.'

(Bitti)

Kaynak: AA