82 Hakim Ve Savcının 'FETÖ Üyeliği'nden Yargılandığı Dava

FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında 2012'de düzenlenen 'Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı' sorularının sızdırıldığı iddiasına ilişkin 82 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında 2012'deki 'Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı' sorularının sızdırıldığı iddiasına ilişkin 58'i tutuklu 82 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü duruşma salonunda görülen davanın duruşmasına 58 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar, sanık avukatları ve sanık yakınları katıldı.

Duruşmada Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile Hazine Müsteşarlığının avukatları da 'müşteki' olarak yer aldı.

Tutuklu sanıklardan eski Diyarbakır Ağır Ceza Hakimi Özgüraslan Topçak, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, 'Ben memur çocuğuyum, devlet okullarında okudum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olup 13 yıl avukatlık yaptım. Babamın ve ailemin ısrarıyla hakimliğe geçiş sınavına girdim.' dedi.

Diyarbakır Ağır Ceza Hakimi olarak verdiği kararlardan dolayı başarılı olduğu için ödüllendirildiğini savunan Topçak, müştekilik talebinde bulunan kurumların zarar görmediğini ileri sürerek katılma taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.

FETÖ'nün haberleşme aracı 'ByLock' kullanımı konusunda hazırlanan raporun istihbari bilgi niteliği taşıdığı için delil sayılamayacağını öne süren Topçak, 'MİT'in adli kolluk görevi yoktur, mahkeme kararı da alınması lazımdı. Yargıtay kararına göre de delil niteliği taşımamaktadır.' ifadesini kullandı.

Mahkeme Başkanı Muhammet Karaca'nın 'kırmızı seviyede' 'ByLock' kullanıldığı belirlenen telefon hattının kendisine ait olup olmadığını sorması üzerine Topçak, 'Evet, telefon bana ait. Savunmamda da belirttim, bilirkişi raporu alınmasını talep ediyorum. Bu kişiler siber suçlardan da olabilir. IP numaramın çakışmış olabileceğini düşünüyorum.' yanıtını verdi.

Mahkeme Başkanı Karaca, FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in, örgütün finans kurumu Bank Asya'ya para yatırılması talimatının ardından Topçak'ın 2014 yılında Bank Asya'daki hesabında 54 bin 893 liralık para akışı olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

- 'Aptal olmadığımı düşünüyorum'

Eski Safranbolu hHakimi, tutuklu sanık Habip Doğan da 'ByLock' kullanımı gerekçesiyle tutuklandığını belirterek, 'Sınav sorularının bazıları işlem gerektirmiyordu. Bu soruları, işlem yapmadan doğru cevaplamayacak kadar aptal olmadığımı düşünüyorum. Matematik testi ile ilgili suçlamaları kabul etmiyorum. HTS kayıtlarının delil niteliği yoktur. Bu kişilerle ya sınav için ya da mesleki konularda görüşmüşümdür. ByLock listesinde ismim var ama ben kullanmadım.' dedi.

Sanıklardan eski İstanbul Anadolu Hakimi Alaattin Sabır ise hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, 'Sınavda kopya çekmedim, cevap anahtarımın aslını görmek istiyorum.' dedi.

FETÖ'nün haberleşme aracı 'ByLock'u indirmediğini ve kullanmadığını savunan Sabır, 'MİT'in ByLock tespitini kabul etmiyorum, delil niteliği taşımaz. Bu bilgiler CMK'ya uygun elde edilmediği için kesinlikle kanıt kabul edilemez.' savunmasında bulundu.

FETÖ elebaşı Gülen'in firari avukatı Nurullah Albayrak ile HTS kayıtlarında olduğu hatırlatılan Sabır, 'Görüştüğüm kişiler, arkadaşım ya da meslektaşım. Nurullah Albayrak ile görüşmem de bir arkadaşım vasıtasıyla oldu. İş ararken kendisiyle görüştüm ve sonrasında 1 yıla yakın yanında çalıştım. 7-8 yıldır da görüşmedim.' dedi.

Eski Diyarbakır Cumhuriyet Cavcısı Erdem Gençay da HTS irtibatı olduğu belirlenen FETÖ elebaşının avukatı Albayrak ile Ankara Adliyesinden tanıştıklarını, Albayrak'ın 'İyi bir ceza ve tazminat avukatı' olduğunu söyledi.

Eski Şabanözü Hakimi tutuklu sanık Fatih Başyiğit de 'Vatanımı, milletimi seven birisiyim. 22 yıl önce gittiğim bir dershane ve eski çalıştığım hukuk bürosunun maaş hesabından dolayı bugün huzurdayım. FETÖ'den nefret eden birisi olarak FETÖ üyeliğinden yargılanmak zoruma gidiyor.' diye konuştu.

Eski Karaman Savcısı Bahri Bayazıdoğlu ise savunmasında, 'İddianamede ByLock var da nasıl elde ettiğim yok. Böyle bir program indirmedim. Raporda önce 'turuncu listede' deniliyordu. Sonra da raporda kullanım seviyesiyle ilgili dikkate alınmaması gerektiği belirtiliyor. Velev ki oldu diyelim, bu, terör örgütü ile ilgimi gösterir mi?' savunmasını yaptı.

Duruşmada, sanıklardan Alpaslan Özdemir de savunma yaptı.

Davanın yarınki duruşması sanık savunmalarıyla devam edecek.
Kaynak: AA