Türkiye, Irak'ın Kültür Mirasının Korunması İçin Harekete Geçti

Uluslararası Müzeler Konseyinin (ICOM) geçtiğimiz yıl Suriye için hazırladığı Kırmızı Liste’nin Türkçe’ye çevrilmesini sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, şimdi de Irak için hazırlanan “Acil Kırmızı Liste: Irak’ın Tehlike Altındaki Kültür Varlıkları” broşürünün Türkçe’ye çevrilmesini sağladı.

Türkiye, Irak'ın Kültür Mirasının Korunması İçin Harekete Geçti
Bulunduğu coğrafyanın kültürel mirasının korunması konusunda hassasiyet gösteren Türkiye, bunun için uluslararası kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Son yıllarda birçok çalışmaya imza atan Bakanlık, Irak’a ait tehlike altındaki kültür varlıklarının korunması için de harekete geçti. ICOM tarafından 2015 yılında hazırlanan Irak Acil Kırmızı Listesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının Amerikan İlmi Araştırmalar Enstitüsü (ARIT) ile birlikte yürüttüğü çalışmalar kapsamında tercüme edilerek, basılan broşürler Türkiye’deki müzeler, koleksiyoncular, gümrükler, emniyet birimleri ve ilgili tüm paydaşlara dağıtılıyor.

Irak Acil Kırmızı Listesi, Irak’ın yıkım, yağma, hırsızlık, kaçakçılık ve yasa dışı yollarla ticaret tehlikelerine maruz kalabilecek eserleri içeriyor. Hazırlanan bu liste, yasa dışı ticaret olasılığı yüksek kültür varlıklarını kategori veya türlere ayırarak tehlike altında olan ve korunması gereken Irak kökenli objelere tanı konabilmesine yardımcı olabilmeyi amaçlıyor. Liste, Irak’tan çalınan kültür varlıklarından ziyade kültürel miras kurumlarının envanterinde kayıtlı Irak kökenli eserlerden oluşuyor. Müzeler, müzayede evleri, sanat tacirleri ve koleksiyoncular bu tarz eserlerin kökenlerini ve ilgili yasal evrakı dikkatle ve tam olarak araştırmadan eserleri satın almamaları konusunda uyarılıyor.

Somut ve somut olmayan doğal ve kültürel mirasın günümüzde ve gelecekte korunmasını sağlamayı amaç edinen ICOM’un hazırladığı ‘Kırmızı Listeler’ belirli ülkelerden kaçırılan kültür varlıklarının yasa dışı ticaretini engellemek üzere tasarlandı. ICOM tarafından daha önce hazırlanmış ilk liste olan 2003 tarihli Irak’ın Tehlike Altındaki Kültür Varlıkları Acil Kırmızı Listesi sayesinde çok sayıda yağmalanmış kültür varlığı ele geçirildi.
Kaynak: İHA