TBMM Başkanvekili Hamzaçebi Açıklaması

'Başkanlık sisteminde koalisyon olmaz diye bir şey yok. Başkanlık sisteminde koalisyon da olur. Güney Amerika ülkeleri bozulmuş başkanlık sistemlerinin en çok uygulandığı ülkelerdir. Bu ülkeler koalisyoncu başkanlık sistemiyle yönetilirler. Brezilya uzun yıllardır koalisyoncu başkanlık sistemiyle yönetilir'

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 'Başkanlık sisteminde koalisyon olmaz diye bir şey yok. Başkanlık sisteminde koalisyon da olur. Güney Amerika ülkeleri bozulmuş başkanlık sistemlerinin en çok uygulandığı ülkelerdir. Bu ülkeler koalisyoncu başkanlık sistemiyle yönetilirler. Brezilya uzun yıllardır koalisyoncu başkanlık sistemiyle yönetilir.' dedi.

Hamzaçebi̇, merkez Yüreği̇r i̇lçesi̇ne bağlı Abdioğlu, Geçitli, Çatalpınar mahalleleri ile Yumurtalık ilçe merkezi ve Zeytinbeli Mahallesi'ni ziyaret etti, halk pazarını gezdi, vatandaşlarla sohbet etti.

Abdioğlu Mahallesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin halk oylaması süreci yaşadığını belirten Hamzaçebi, 'Yapılan referandum Türkiye'nin demokrasi, özgürlüklerle mi yoluna devam etsin yoksa demokrasi ve özgürlüklerin olmadığı bir rejimle mi yoluna devam etsin referandumudur.' diye konuştu.

'Parlamenter sistem bize dar geliyor' denildiğini aktaran Hamzaçebi, şunları söyledi:

'Parlamenter sistemde cumhurbaşkanı, başbakan, hükümet, Meclis var. Dünyanın gelişmiş bütün ülkelerine baktığımızda hepsinde parlamenter sistemin olduğunuz görüyoruz. ABD ve Güney Kore hariç ilk gelişmiş 20 ülkeden 18'inde parlamenter sistem olduğunu görüyoruz. Avrupa'da yarı başkanlık olan Fransa'yı hariç tutalım bütün Avrupa ülkelerinin parlamenter sistemle yönetildiğini görüyoruz. Hiçbir Avrupa ülkesi demiyor ki bu 'Parlamenter sistem bize dar geliyor bunu değiştirelim.' Almanya'da kişi başı gelir 50 bin dolar. Hiçbir siyasetçisi parlamenter sistem Almanya'ya dar geliyor, başkanlık sitemine geçelim demiyor.'

Hamzaçebi, mevcut sistemde ekonominin iyi yönetilemediğine dair söylemlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, ekonomik başarısızlığın nedeninin parlamenter sistem değil ekonomi yönetimi olduğunu kaydetti.

- 'Başkanlık sisteminde koalisyon da olur'

Hamzaçebi, Yumurtalık ilçesinde bir kahvehanede yaptığı konuşmada da yeni sistemde koalisyonların olmayacağının belirtildiğini hatırlatarak, bunun gerçeği yansıtmadığını savundu.

Hamzaçebi, şunları söyledi:

'Başkanlık sisteminde koalisyon olmaz diye bir şey yok. Başkanlık sisteminde koalisyon da olur. Güney Amerika ülkeleri bozulmuş başkanlık sistemlerinin en çok uygulandığı ülkelerdir. Bu ülkeler koalisyoncu başkanlık sistemiyle yönetilirler. Brezilya uzun yıllardır koalisyoncu başkanlık sistemiyle yönetilir. Hem kabine hem de parlamentoda koalisyon vardır. Bu laf gerçekçi değildir. Bunu bir kenara atın.'

Tüm yetkilerin bir kişiye verildiği, tüm karanların bir kişi tarafından alındığı bir sistemde ülkenin ileriye gitmeyeceğini vurgulayan Hamzaçebi, 'ABD'de başkanlık sistemi çok başarılı. Bize getirilenin onla ilgisi yok. Türk tipi deniliyor. Bir kere Türk tipi başkanlık sistemi denilerek bu milletin aklıyla bu kadar dalga geçmeye kimsenin hakkı yoktur. Bu kadar ucube bir şeyi bizim milletimiz yaratmaz. Bizim tarihsel birikimimiz, siyasal kültürümüz, siyasal birikimimiz çok daha güzel şeyleri yapabilir. Böyle bir ucube bir sistem bizim aklımızın yaratabileceği bir şey değildir.' değerlendirmesinde bulundu.

Hamzaçebi, Zeytinli Mahallesi'nde bir kahvede yaptığı konuşmada da halk oylaması sonucunda 'Hayır' çıkması halinde Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinin sona ereceğini, ülkenin normalleşeceğini, uzlaşmayla anayasa değişikliği yapılmasının konuşulmaya başlanacağını bildirdi.

Kaynak: AA