'Su Krizinin Çözümü Atık Suların Geri Dönüşümünde'

BM'nin su raporunda atık suların geri dönüşümününün küresel su krizine çare olacağı vurgulandı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan Dünya Su Gelişim Raporunda, dünya çapında atık suların geri dönüşümünün sağlanmasının küresel su krizine çözüm olacağı bildirildi.

BM'nin, 'Atık Sular: Kullanılmayan Kaynak' başlıklı raporunda, dünyadaki su kaynaklarının yüzde 80'inin geri dönüştürülemeden sarf edildiği tahmininde bulunulurken, bu kaynağın arıtılarak yeniden kullanıma sunulmasının, dünyanın çok sayıda bölgesinde yaşanan su sıkıntılarına çare olacağına dikkat çekildi.

Dünyada insan nüfusunun artmasıyla birlikte doğanın yeniden üretebileceğinden daha fazla temiz su tüketildiğinin ifade edildiği raporda, bu durumun özellikle yoksul ülkelerde açlık, hastalık ve çatışmalara sebep olduğunun altı çizildi.

Yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerin ürettiği endüstriyel ve kentsel atık suların, ortalama yüzde 70 oranında geri dönüştürüldüğünün belirtildiği raporda, bu oranın orta gelir düzeyine sahip ülkelerde yüzde 38'e kadar düştüğü, yoksul ülkelerde ise yalnızca yüzde 8 oranında geri dönüşüm sağlandığı kaydedildi.

Öte yandan, raporda, dünyada su kirliliğinin ciddi boyutlara ulaştığı, Asya'da, Afrika'da ve Güney Amerika'da birçok nehirde kirlilik seviyelerinin arttığını, arıtılmayan suların akıtılması nedeniyle denizlerde ve okyanuslarda oluşan oksijensiz bölgelerin 245 bin kilometrekarelik deniz ekosistemini de etkileyerek geçim kaynaklarını, gıda zincirlerini ve balıkçılığı tehdit ettiği vurgulandı.

Gelişmiş bir su yönetimi için uygun altyapının oluşturulmasının şart olduğunun vurgulandığı raporda, bunun kirliliğin kaynağında önlenmesi, atık sulara karışan kimyasalların temizlenmesi ve su kaynaklarının yeniden kazanılması gibi ekonomik ve çevreyle ilgili faydaları olacağı belirtildi.

UNESCO Başkanı Irına Bokova, 22 Mart Dünya Su Günü vesilesiyle yayımlanan raporun sunuş yazısında, 'Atık suların yönetimiyle ortaya çıkan fırsatlar göz ardı edilemeyecek kadar açık. İşleri her zamanki gibi yürütmek bu vahim ihmalin sürdürülmesi anlamına gelecektir.' ifadelerini kullandı.

Atık suların geri dönüşümünün sağlayacağı çok boyutlu faydalar, BM'nin 2030 Sürdürülebilir Gündemi'ne de konu olmuş, su ve temizlik konulu 6 no'lu Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin 3. bendinde geri dönüştürülmeyen atık suların dünya çapında yarı yarıya azaltılması ve geri dönüşüm ve güvenli yeniden kullanımın arttırılması gerektiği belirtilmişti.
Kaynak: AA