Sewol Feribotunun Enkazı Deniz Dibinden Çıkarılmaya Başlandı

Güney Kore'de 2014 yılında batan ve çoğu öğrenci 304 kişiye mezar olan Sewol feribotunun Jindo Adası açıklarındaki enkazı deniz dibinden çıkarılmaya başlandı.

Deniz ve Balıkçılık Bakanlığından ismi açıklanmayan bir yetkili yaptığı açıklamada, saatlerce süren hazırlıkların ardından enkaz çıkarma operasyonunun başladığını belirtti.

Yetkili, iki mavna üzerinde batığın olduğu bölgeye ulaşan işçilerin, sol taraftı yaklaşık 40 metre su altında bulunan Sewol feribotunun altına 66 kablo taktığını ifade etti.

Kabloların dalgıçların aylarca çalışarak suyun altına kurduğu metal kasnağın kirişlerine bağlandığını kaydeden yetkili, feribotun su yüzeyine çıkarılan kısmının ağır yük teknesine yüklenerek yakındaki limanına taşınacağını söyledi.

Bakanlık, su ve hava koşulları uygun olduğu takdirde işçilerin, feribotun üst tarafını yarın sabaha kadar yüzeyin 13 metre kadar üzerine kaldırmalarının mümkün olacağı tahmininde bulundu.

İşçiler, pazar günü feribotu sudan çıkarma çalışmalarına başladığı ancak kabloların dolanması nedeniyle operasyon ertelendiği bildirildi.

Enkazın tamamının su yüzüne çıkarılmasının günlerce sürmesi bekleniyor.

Ülkenin güneyindeki Incheon kentinden turistik Jeju Adası'na giden 6 bin 325 ton ağırlığındaki Sewol feribotu, 16 Nisan 2014'te, Byungpoong Adası'nın 20 kilometre açığında sahil güvenliğe yardım çağrısı gönderdikten sonra yan yatmış ve hızla soğuk sulara gömülmüştü. Kaptan ve mürettebatın terk ettiği feribotta bulunan 325'i lise öğrencisi 476 kişiden sadece 172'si kurtulmuştu.

Kazanın ardından başlatılan ve aylar süren arama çalışmalarında 295 kişinin cesedi bulunmuştu. Arama çalışmaları sırasında iki dalgıç da yaşamını yitirmişti. Kazanın ardından feribotun kaptanıyla gemi mürettebatından 6 kişi gözaltına alınmıştı. Gemi personeli, yolcuların tahliyesini geciktirmek ve batan feribottan kaçarak yolcuları yüzüstü bırakmakla suçlanmış ve hapse mahkum edilmişti.

Geminin aşırı yüklenme, deneyimsiz mürettebatın dümene geçmesi ve yetersiz denetimler nedeniyle battığı ileri sürülmüştü.

Kaynak: AA