'Prof. Dr. İnci Enginün Saygı Gecesi'

MSGSÜ Türk Dili Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uçman: 'Sosyal bilimlerde usta çırak ilişkisini ve okuyarak pek öğrenilemeyecek şeyleri, İnci Hocayla yaptığımız ortak çalışmalarda öğrendik. İnci Hocayla yaptığım çalışmalarda çok büyük tecrübeler edindim' 29 Mayıs Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kefeli: 'İnci Hoca, farklı bir bakış açısı olan, yol gösteren, ufuk açıcı bir insan. Herhangi bir yerdeki boşluğu doldurulamayacak, çok zengin hayal dünyası olan güzel bir insan'

Edebiyat tarihçisi, akademisyen ve yazar İnci Enginün için 'Prof. Dr. İnci Enginün Saygı Gecesi' adlı panel düzenlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından gerçekleştirilen program, Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Türk Dili Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Uçman, Enginün'ün edebiyat alanında çok önemli eserlere imza attığını söyledi.

Uçman, yardımlaşmanın çok az görüldüğü bir alanda, kendi tez çalışmaları için Enginün'ün kaynak sağlama açısından büyük katkılar sağladığını dile getirdi.

Enginün'ün titiz çalışmalar yaptığına dikkati çeken Uçman, 'Sosyal bilimlerde usta çırak ilişkisini ve okuyarak pek öğrenilemeyecek şeyleri, İnci Hocayla yaptığımız ortak çalışmalarda öğrendik. Özellikle Anadolu'da akademik çalışmalar yürüten arkadaşlar, onları yönlendirecek tecrübeli kişilerle karşılaşamıyor. Kendi başlarına bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ama olmuyor. Ben ise İnci Hocayla yaptığım çalışmalarda çok büyük tecrübeler edindim. Hoca, doktora öğrencileriyle hususi olarak ilgilenir, gerekirse evinde ağırlardı.' ifadelerini kullandı.

Abdullah Uçman, 1970'lerde yapılan edebi yayınların bugüne nazaran daha fazla olduğunu belirterek, İnci Enginün'ün güncel edebiyatı günü gününe takip etmekle kalmayıp, üzerine fikri yazılar yazdığını anlattı.

- 'Yazmayı hiç bırakmadı'

29 Mayıs Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Kefeli de Enginün'ün ilkeli ve disiplinli bir insan olduğunu kaydetti.

Enginün'ün çözüm odaklı çalışan bir idareci olduğunu vurgulayan Kefeli, 'Sevecen, yer yer sevimli bir çocuk olabilen biri olduğu için çok kuvvetli bir bağ kurulabiliyor kendisiyle. İnsanların arkasından konuşmak yerine, onlara karşı olan düşüncelerini çok net bir şekilde, doğrudan dile getiren biri. Mizahi yanı da diğer özellikleri kadar baskın bir hocaydı bizim için.' dedi.

İnci Enginün'ün edebi birikiminin büyüklüğüne işaret eden Kefeli, şunları aktardı:

'İnci Hoca, farklı bir bakış açısı olan, yol gösteren, ufuk açıcı bir insan. Edebiyata bütünlük fikri içerisinde bakardı. Ayrıntılarda boğmak yerine geneli görmemizi sağlayan özelliği herkesin üzerinde etkili olmuştur. Türk dünyası edebiyatları üzerinde de çok farklı ve özel düşünceleri vardı. Karşılaşılan meseleler karşısında soğukkanlı davranan biri olduğu gibi, gerekli gördüğü yerde çok yerinde müdahalelerde bulunur. Herhangi bir yerdeki boşluğu doldurulamayacak, çok zengin hayal dünyası olan güzel bir insan.'

Yazar Beşir Ayvazoğlu ise İnci Enginün'ün talebesi olmadığını ama onun eserlerinden çok şey öğrendiğini ifade etti.

Enginün'ün, kitapları ve kütüphaneleri yaşamının bir parçası haline getirdiği yorumunu yaparak, 'Onun edebiyatı, edebiyatı aşan bir konumdadır. Edebiyata geniş açıdan bakabilen biridir. İlgisini edebiyatla sınırlandırmadan, tiyatro ve müzik gibi sanat alanlarını da yakından takip etmiştir. Yazmayı hiç bırakmadı. Son derece işlek bir kalemi, çok büyük bir yazma pratiği var kendisinin. Disiplinli ve metodik çalışır. Edebi eserler hakkında düşüncelerini her zaman polemikten uzak durarak kaleme aldı.' diye konuştu.

Etkinliğe ayrıca, yazar Erol Gökşen de konuşmacı olarak katıldı.
Kaynak: AA