OMÜ'de Türkmen Rüzgarı

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) öğrenim gören Türkmenistan uyruklu öğrenciler, Uluslararası İlişkiler Biriminin desteğiyle "Türkmenistan’da Sağlık-İlham Yılı ve Bahar Bayramı" adı altında bir etkinlik düzenledi.

OMÜ'de Türkmen Rüzgarı
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinliğe; Türkmenistan Ankara Başkonsolosu Murat Akmammedov, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Uluslararası İlişkiler Birim Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya, UZEM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Akça, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konuklarını yöresel kıyafetleriyle karşılayan Türkmenistanlı öğrenciler, onlara kültürlerini tanıtmak için kurdukları stantlardan yöresel lezzetler sundu.

“Türk Cumhuriyetlerinin ortak kültürü"

Protokol konuşmalarıyla devam eden etkinlikte Türkmenistan Ankara Başkonsolosu Murat Akmammedov, emeği geçenlere Türkmenistan Büyükelçiliği adına teşekkür ederek etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Murat Akmammedov, "Bahar bayramı olan Nevruz, Türk Cumhuriyetlerinden oluşan geniş bir coğrafyanın ortak kültürüdür. Barış, sevgi, kardeşlik gibi değerleri hatırlatan bu bayram hepinize kutlu olsun" dedi.



"Biz bir milletiz, bir olacağız"

Türkmenistan’dan OMÜ’ye gelen konuklara ve öğrencilere "Ülkemize hoş geldiniz" diyen Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sizlere baktığımda aslında bir olduğumuzu görüyorum. Tarihimiz, dilimiz, dinimiz, damarlarımızda dolaşan kanımız bir. Aramızda kilometrelerce yol, çizilmiş suni sınırlar olsa da bunların hiçbir önemi yok. Çünkü biz sizinle bir milletiz ve bundan sonra da bir olacağız."

“Türkler her zaman mazlumun yanındadır"

Türk milletinin tarih boyunca mazlumun ve mağdurun yanında olduğuna da dikkat çeken Doç. Dr. Kabadayı, "Geçmişe uzanan köklerimize baktığımızda Türk milleti, tüm insanlığın refahının temsilcisi olmuştur. Örfünü, adetini, dinini yaşayan ve yaşatan bir toplum olmuştur” diye konuştu.



"Yeniden dünya tarihini yazan ve belirleyen millet olacağız"

OMÜ’deki uluslararası öğrencilerle yakından ilgilendiğini ve gözlemlediğini kaydeden Doç. Dr. Menderes Kabadayı, "Samsun Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı olarak da gördüğüm bir şey var. Etnik kökeni, dini, dili ne olursa olsun ülkemize gelen kardeşlerimiz bizi umut kapısı olarak görüyorlar. Özellikle Türk kökenli kardeşlerime şunu söylemek istiyorum. Ülkemizin adı ne olursa olsun biz bir olduğumuz sürece, yeniden dünyaya yön veren, dünya tarihini yazan millet olmaya devam edeceğiz. Buna bizden çok dünyadaki mazlum ve mağdurların ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

Uluslararası öğrencileri ilim için hicret etmiş öğrenciler olarak tanımlayan OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, onlara değerlerini ve tarihlerini kaybetmemelerini tavsiye etti.

Konuşmaların ardından Türkmenistan’ın kültürünün, tarihi eserlerinin ve ekonomisinin tanıtıldığı video gösterimi yapıldı.

Bahar ve Türkistan temalı şiirler, şarkılar, yöresel danslar ve skeçlerle izleyenlere bayram coşkusu yaşatan Türkmenistanlı öğrenciler, etkinliğin sonunda katılanlara Türkmen pilavı ikram etti.
Kaynak: İHA