İzmir Lokması'na Coğrafi İşaret Koruması

Türk Patent Enstitüsü, İzmir'in geleneksel tatlısı lokmayı coğrafi işaretle koruma altına aldı.

İzmir'in geleneksel lezzetlerinden olan 'İzmir Lokması', coğrafi işaret tesciliyle koruma altına alındı.

İzmir Ticaret Odası tarafından 8 Şubat 2011'de yapılan başvuruyu değerlendiren Türk Patent Enstitüsü, inceleme sonucu 'İzmir Lokması'nı kente özgü bir lezzet olarak tescil altına aldı.

İzmir Lokması'nın buğday unu, su, tuz, maya ve toz şekerle tekniğine uygun olarak hazırlanan hamurun fermantasyonundan sonra şekil verilip kızgın yağda kızartılarak şerbette bekletilmesi ile elde edilen bir ürün olduğuna dikkati çekilen raporda ürünün ortası delikli yuvarlak şekliyle Türkiye'nin farklı şehirlerindeki lokmalardan farklılaştığı ifade edildi.

Tatlının belirlenen kriterlere uygunluğuna ilişkin denetimlerin İzmir Ticaret Odası koordinatörlüğünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden uzmanların oluşturduğu komisyon tarafından yapılacağı da belirtildi.

- Ücretsiz dağıtma geleneği

İzmir ve çevresinde özellikle cenaze, anma, düğün gibi etkinliklerle hayır organizasyonlarında döktürülen lokma, vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılıyor.

İzmir'e özgü lezzetlerden son olarak İzmir Şambalisi, ocak ayında coğrafi işaret tescili almıştı.

İZTO tarafından başvurusu yapılan İzmir Boyozu, İzmir Kumru Ekmeği ve İzmir Tulumu için de inceleme süreci devam ediyor.

- Dünya çapında tanıtım

İzmir Ticadet Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir'in zengin bir gastronomik kültüre sahip olduğunu, bugüne ulaşan lezzetleri doğru şekilde geleceğe taşımak için çaba gösterdiklerini, bu lezzetler arasında törensel önemi bulunan İzmir Lokması'nın da koruma altına alındığını kaydetti.

İzmir Lokması'nın ortası delikli şekliyle diğer lokmalardan farklılaştığına işaret eden Demirtaş, 'İzmir'de dahi 'İzmir Lokması' diye farklı lokma türlerinin imalatı var. Bundan sonra bir bilinç oluşturacağız. Bu lezzeti, gelecek kuşaklara doğru şekilde miras bırakmak istiyoruz. Bu zenginlik gastronomi turizminin de yolunu bizlere açıyor. Bir yandan lezzetlerimizi koruma altına alacağız diğer yandan dünya çapında tanıtımı ve tüketimini sağlayacağız. Asıl iş bundan sonra başlıyor.' dedi.

Kaynak: AA