'Hz. Ali'nin Doğumu, Sultan Nevruz' Etkinliği

Eskişehir Hacı Bektaş Veli Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği tarafından Yunus Emre Kültür Merkezi’nde “Hz. Ali’nin Doğumu, Sultan Nevruz” adlı bir etkinlik gerçekleştirdi.

'Hz. Ali'nin Doğumu, Sultan Nevruz' Etkinliği
Etkinliğin açılış konuşması yapan Dernek Başkanı Kamer Ali Durur, Hz. Ali’nin Kabe’de doğmuş, başka bir dine inanmamış ilk Müslüman olan şahsiyet olduğunu vurguladı. Durur, “Bugün kimi yörelerde oruç tutulur kurbanlar kesilir. Kabirler ziyaret edilir, türküler söylenir halaylar çekilir. Ateşler yakılır yaşama coşku ile bağlanarak umutlar yeşerir. Bugün aynı zamanda Alevilik ve Bektaşilikte neşe ve barış bayramıdır. Aynı zamanda baharın başlangıcıdır. Bu vesileyle tüm canların Sultan Nevruz Bayramını kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim” diye konuştu.

Geceye katılan Eskişehir Valisi Azmi Çelik, Pir Sultan Abdal’ın bir şiiri ile başladığı konuşmasında, "Bugün, bütün kin ve nefretlerin bir kenara atıldığı, milletimizi ayakta tutan, temelinde barış ve dostluk yatan mübarek bir gün. Bugün hem baharın hem de yeni bir yılın ilk günüdür. Aynı zamanda 21 Mart, Hz. Ali Efendimizin doğum günü olarak da kabul edilmektedir" dedi.

"Bugün ayrıkları ortadan kaldırma, ’gardaş’lığı öne çıkarma günüdür"

Vali Çelik konuşmasında şöyle sürdürdü:

"Alevi-Bektaşi geleneğinde ’Sultan Nevruz’ olarak adlandırılan bu günü layığıyla kutlayabilmemiz bireysel ve toplumsal dayanışmamızla; sevgi, saygı, hoşgörü, birlik ve beraberlik, kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma isteğimizle doğrudan ilgilidir. Bolluk ve bereketi simgeleyen Sultan Nevruz’dan tat almamız için bütün tabiatla ve çevremizle tam bir uyum içinde olmamız; sahip olduklarımızı da sevgi ve özenle korumamız gerekiyor. Bugün ayrıkları ortadan kaldırma, ’gardaş’lığı öne çıkarma günüdür. Evet sevgili Canlar, gün birlik günüdür, gün Hacı Bektaşi Veli’nin deyimiyle ’Bir olma, iri olma, diri olma’ günüdür. Gün ikilikten kurtulma, dayanışma içinde olma günüdür. Gün paylaşma günüdür. ’Aşure Günü’ geldiğinde matemi, ’Sultan Nevruz’ geldiğinde sevinci olan milletin geleceği de, idealleri de, bu coğrafya üzerindeki kaderi de birdir, beraberdir ve ortaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Nevruz Bayramı’nın, Sultan Nevruz’un ülkemiz için bölgemiz için akraba halklar için, insanlık için huzura ve esenliğe vesile olmasını diliyorum."

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın da izlediği etkinlikte kürsüye çıkan ‘Dede’ Seyit İbrahim Erenler, Hazreti Ali’yi anlattı. Konuşmalardan sonra sanatçılar Ali Rıza Albayrak, Hüseyin Albayrak sazları ve sözleriyle dile getirdiği türkülerle izleyicilere ‘bayram sevincini yaşattılar.
Kaynak: İHA