Fransa'nın Sığınmacı Sorunu

Calais Belediyesinin, insani yardım kuruluşlarının sığınmacılara yemek dağıtımını yasaklayan genelgesi idari mahkeme tarafından iptal edildi.

Fransa'da idari mahkeme, ülkenin kuzeyindeki Calais kenti belediyesinin, bazı bölgelerde sığınmacılara yemek dağıtımını yasaklayan genelgesini iptal etti.

Lille kentindeki idari mahkeme, yaklaşık 10 insani yardım kuruluşunun, Calais belediyesinin yayınladığı yasak genelgesine yaptığı itirazı bugün karara bağladı.

Mahkeme gerekçeli kararında belediyenin, sığınmacıların kentin bazı mahallelerinde bir araya gelmesine ve toplanmalarına engel olmak için insani yardım kuruluşlarına getirdiği yemek dağıtma yasağının, “hareket etme ve toplanma özgürlüğüne aykırı olduğuna” hükmetti.

Mahkeme kararda, “sığınmacıların temel ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışmaların engellenemeyeceği” uyarısında bulundu.

Calais belediyesi, kentte ekim ayında tahliye edilen 'Jungle' kampının yeniden oluşturulmasının önlenmesi amacıyla insani yardım kuruluşlarının zor durumdakilere yemek dağıttığı bölgede sığınmacıların toplanmasına yasak getirmişti.

Daha sonra yasak ilan edilen bölgenin alanı genişletilirken, bu yasak kararının “kamu düzenini korumak” adına alındığı bildirilmişti.

Belediyenin kararında ayrıca, sığınmacılara yemek dağıtımı ve yıkanma imkanı sağlayan seyyar duş kabinlerinin bölgeye yerleştirilmesi de yasaklanmıştı.

Kararda, sığınmacılara dağıtılan yemekler ve kurulan portatif duş kabinleri aracığıyla verilen desteğin, 'Jungle' kampının yeniden oluşması için çağrı anlamına geleceği kaydedilerek, bölgede insani yardım amaçlı çalışan derneklerin bu eylemlerine son vermesi istenmişti.

Bu karar, bölgede gönüllü çalışan sivil toplum örgütlerinin sert tepkisine yol açmıştı.

Daha önce 'Jungle'da' sayıları 10 bine yaklaşan sığınmacılar, hükümetin kararıyla tahliye edilerek Fransa'nın farklı bölgelerine dağıtılmıştı.

Yetkililer, Calais'de 300-400 civarında sığınmacı bulunduğunu, bunların yüzde 70'e yakınının 18 yaşın altında olduğunu kaydediyor.

Calais kenti, Fransa'ya gelen sığınmacılar için İngiltere'ye geçişlerde önemli bir “çıkış noktası” olarak görülüyor.

Kaynak: AA