Fas'ta Koalisyon Görüşmelerinde İlk Tur Tamamlandı

Hükümet kurma görevini devralan PJD Ulusal Konsey Başkanı Osmani, Halk Hareketi, Halk Gücü Sosyalist Birliği, İlerleme ve Sosyalizm Partisi genel sekreterleriyle bir araya geldi Koalisyon arayışını sürdüren Osmani'ye görüştüğü 7 partiden 6'sının temsilcileri yeni hükümet için destek vereceklerini açıkladı.

Fas'ta, Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) Ulusal Konsey Başkanı Sadettin Osmani koalisyon görüşmeleri kapsamında Halk Hareketi (MP), Halk Gücü Sosyalist Birliği (UNFP) ve İlerleme ve Sosyalizm Partisi (PPS) genel sekreterleriyle bir araya geldi.

PJD'nin başkent Rabat'taki merkezinde konuklarıyla ayrı ayrı görüşen Osmani, yeni hükümet kurma çalışmalarının ilk turu için MP, UNFP ve PPS genel sekreterleriyle müzakerelerde bulundu.

Görüşmelerin ardından açıklama yapan MP Genel Sekreteri Emhenned el-Anasır, 'Kral tarafından görevlendirilen Osmani'nin hükümeti kurmada başarılı olması için parti olarak destek olacağız. Osmani'nin, görüşmelerin ardından hükümet kurma noktasında başarılı olacağına inanıyorum.' dedi.

UNFP Genel Sekreteri İdris Laşkar ise Osmani ile görüşmesinin sıcak bir atmosferde ve kardeşlik hukuku içinde gerçekleştiğini aktardı.

Laşkar, iki tarafın da net olarak isteklerini ortaya koyduğunu dile getirerek, 'Biz parti olarak hükümette yer almak istediğimiz ilettik.' ifadesini kullandı.

PPS Genel Sekreteri Nebil bin Abdullah, Sadettin Osmani'ye desteklerini bildirmek amacıyla görüşmeye katıldığını anlattı.

Abdullah, görüşmede parti olarak PJD ile olan ittifakı devam ettireceğini yeniden beyan etme imkanı bulduğunu sözlerine ekledi.

- İlk tur görüşmeleri tamamlandı

Osmani, MP, UNFP ve PPS genel sekreterleriyle de bir araya gelerek 7 partinin temsilcileriyle ilk tur görüşmelerini tamamladı.

Görüşmelerin ardından Asalet ve Çağdaşlık Partisi yetkilileri muhalefette kalacaklarını açıkladı. İstiklal Partisi, Milli Bağımsızlar Birliği, Anayasal Birlik Partisi, MP, UNFP ve PPS temsilcileri ise Osmani'ye hükümet kurma konusunda desteklerini bildirdi.

Fas'ta geçen yıl ekim ayında yapılan genel seçim sonuçlarına göre partilerin meclisteki sandalye dağılımı şöyle:

PJD 125, Asalet ve Çağdaşlık Partisi 102, İstiklal Partisi 46, Milli Bağımsızlar Birliği 37, MP 27, UNFP 20, Anayasal Birlik Partisi 19, PPS 12, Sosyal Demokrat Parti 3, Federal Demokratik Sol Parti 2, Demokratik Birlik Partisi 1 ve Sol Yeşiller Partisi 1 milletvekili.

Sadettin Osmani'den önce hükümeti kurmakla görevlendirilen eski Başbakan ve PJD Genel Sekreteri Abdulilah Benkiran'ın 5 ay süren koalisyon arayışında sonuç elde edememesi üzerine Fas Kralı 6. Muhammed, geçen cuma günü hükümeti kurma görevini Benkiran'dan alarak aynı partiden Osmani'ye vermişti.
Kaynak: AA