Dijsselbloem'a 'Özür Veya İstifa' Çağrısı

İtalyan ve İspanyol parlamenterler, 'AB'nin güney ülkeleri, tüm yardım paralarını alkol ve kadına harcayıp sonra yeniden yardım istiyor' sözleri üzerine Avro Grubu Başkanı Dijsselbloem'un özür dilemesini ya da istifa etmesini istedi.

Avro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem'un, Avrupa Birliği'nin (AB) güney ülkelerine yönelik sözleri Avrupalı parlamenterlerden tepki çekti.

Dijsselbloem, Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği mülakatta, 'AB'nin güney ülkeleri tüm yardım paralarını alkol ve kadına harcayıp sonra yeniden yardım istiyor.' ifadesini kullandı.

Konuyu, Avrupa Parlamentosunun (AP) Ekonomi ve Parasal İşler Komisyonu toplantısında gündeme getiren bazı parlamenterler, Dijsselbloem'un sözlerinin 'utanç verici' olduğunu söyledi.

Avrupalı parlamenterler, Dijsselbloem'un özür dilemesini ya da istifa etmesini istedi.

AP'deki İspanyol parlamenterlerden Esteban Gonzalo Pons, 'Dijsselbloem, ırkçı ve maço açıklamasıyla güney ülkelerine ve kadınlara hakaret etti. Özür dilemeli veya oturduğu koltuğu terk etmeli. Artık tarafsız değildir.' dedi.

Parlamenter Ernest Urtasun, 'Çok talihsiz bir açıklama. Belki onun için eğlenceliydi ama bence değil. Dijsselbloem, bu sözlerini Avro Grubu Başkanı olmaya devam etmek isteyen birisi olarak mı söyledi, bilmek isteriz.' şeklinde konuştu.

Birleşik Sol Partisinden parlamenter Marina Albiol da yazılı açıklama yaparak, Dijsselbloem'un güney Avrupa ülkelerine yönelik hakaretinden dolayı hemen istifa etmesi gerektiğini kaydetti.

İtalyan parlamenter Gianni Pittella, 'Dijsselbloem ilk defa bu tür açıklamalar yapmıyor. Ancak Güney Avrupa ülkelerine karşı ayrımcılıkla bu sefer çok daha üzücü ve saygısız sözler sarf etti. Bu tür sözler kullanmanın herhangi bir özrü veya haklı gerekçesi olamaz. Benim gerçekten sormak istediğim, özellikle kendisini ilerici görüp bu tip sözleri kullanan bir kişi halen Avro Grubunun başkanlığına uygun olabilir mi?' ifadesini kullandı.

Dijsselbloem ise açıklamasında hiçbir ülkeyi işaret etmediğini sadece AB Ekonomik ve Parasal Birliğini güçlendirmek adına eleştiri getirdiğini ifade etti.

Ekonomi ve Parasal İşler Komisyonunda yapılan toplantıda güney Avrupa ülkelerinin parlamenterlerinden gelen tepkiler üzerine Dijsselbloem, 'Bu eleştirilerinizi bir kenara not ediyorum ama çok açık söylüyorum. Dayanışma, sorumluluk ve tutulan sözlerin arkasından gelir.' dedi.

Kaynak: AA