Brüksel Terör Saldırıları Anma Töreninde Türk Baba Da Konuştu

Terör kurbanları için yapılan törende, yılbaşı gecesi İstanbul'daki terör saldırısında hayatını kaybeden Kerim Akyıl'ın babası Ali Akyıl, bir konuşma yaptı Akyıl: 'Farkı düşünsek de, farklı dinlere inansak da, farklı etnik kökene sahip olsak da, aynı dili konuşmasak da birbirimize saygı göstererek yaşamalıyız' '1999 yılında bir yıl süreyle de Türkiye'de yaşadım. O yıl, baba ocağının geldiğin ülke değil mutlu olduğun ülke olduğunu öğrendim. Çocuğumu da Belçika'da toprağa verdim'

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki terör saldırıları kurbanlarının anıldığı törenlerden birinde, yılbaşı gecesi İstanbul'daki terör saldırısında hayatını kaybeden Belçika vatandaşı Kerim Akyıl'ın babası Ali Akyıl bir konuşma yaptı.

Brüksel Havalimanı ve Maalbeek metro istasyonunda geçen yıl düzenlenen terör saldırılarında hayatını kaybedenler törenlerle anıldı. Brüksel'deki törenlerde, hayatını kaybedenlerin anısına inşa edilen anıtın açılışı da yapıldı. Açılışa, Belçikalı Kralı Philippe ve hükümet yetkililerinin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ve diğer AB kurumlarının yetkilileri katıldı.

Aralarında Türkiye'nin de olduğu terör saldırılarına uğrayan ülkelerin bayraklarına yer verilen açılış töreninde, yılbaşı gecesi İstanbul'daki terör saldırısında 21 yaşında hayatını kaybeden Belçika vatandaşı Kerim Akyıl'ın babası Ali Akyıl, bir konuşma yaptı.

- 'Oğlum ve diğerleri için buradayım'

Sözlerine 'Oğlum ve diğerleri için buradayım' diyerek başlayan Akyıl, teröristlerin yılbaşı gecesi nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan ülkede yaptığı saldırının, beraber yaşama fikrini zedelediğini ifade etti.

Terör sorununun ortak bir şekilde ele alınması gerektiğini söyleyen Akyıl, 'Ben Türkiye'de doğdum, 13 yaşında buraya geldim. Babam burada madenciydi. Burada bizler açık kollarla karşılandık. Özgürlük içinde yaşıyorduk, birbirimiz hakkında hep iyi şeyler diliyorduk. Ancak saldırıyla ciddi bir hasar aldık.' dedi.

- 'Çocuğumu Belçika'da toprağa verdim'

Geçmişte Türkiye'ye kesin dönme düşüncesi olduğunu ve 1999 yılında bir yıl süreyle de Türkiye'de yaşadığını anlatan Akyıl, 'O yıl, baba ocağının geldiğin ülke değil, mutlu olduğun ülke olduğunu öğrendim. Çocuğumu da Belçika'da toprağa verdim. Bizi gruplar halinde bölmeye çalışıyorlar, birliğimizi bozmaya çalışıyorlar.' şeklinde konuştu.

- 'Kötü bir ırk yok, sadece kötü düşünceler var'

Teröristlerin bu amaçlarına fırsat verilmemesi gerektiğini vurgulayan ve Avrupa'da ırkçılığa dikkati çeken Akyıl, 'Farkı düşünsek de, farklı dinlere inansak da, farklı etnik kökene sahip olsak da, aynı dili konuşmasak da birbirimize saygı göstererek yaşamalıyız. Kötü bir ırk yok, sadece kötü düşünceler var.' ifadelerini kullandı.

'Önyargısız davranmalıyız' mesajını vermek için törene katıldığını söyleyen Akyıl, 'Türkiye'den geliyorum ve size Mevlana Celaleddin Rumi'nin sözlerinden alıntı yapmak istiyorum. Gel, gel, ne olursan ol yine gel, ister Yahudi ol, ister Hristiyan, ister Müslüman, ister Budist ol. Tek farkeden şey insan olmak.' şeklinde konuştu.

22 Mart 2016'daki Brüksel saldırılarında 32 kişi ölmüş, 300'den fazla kişi yaralanmıştı. 1 Ocak 2017'de bir gece kulübüne yeni yıl kutlamaları sırasında düzenlenen silahlı saldırıda ise, 39 kişi hayatını kaybetmiş, 70 kişi yaralanmıştı. Her iki saldırıyı da terör örgütü DEAŞ üstlenmişti.
Kaynak: AA