Avrupa Konseyinin Çocuk Göçmenler Ve Sığınmacılar Raporu

Avrupa Konseyi Genel Sekreterinin Göç ve Sığınmacılar Özel Temsilcisi Bocek, Avrupa’ya sığınan çocukların daha iyi korunması ve kayıpların önlenmesi çağrısı yaptı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’nin Göç ve Sığınmacılar Özel Temsilcisi Tomas Bocek, daha çok Suriye, Irak ve Afganistan’daki savaşlardan kaçarak Avrupa’ya sığınan çocukların daha iyi korunması ve kayıpların önlenmesi çağrısı yaptı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’ın göçmenler ve sığınmacıların sorunlarını incelemesi amacıyla görevlendirdiği Özel Temsilci Bocek'in, “Çocuk göçmenler ve sığınmacılar” konulu raporu yayımlandı.

Bocek’in Yunanistan, Fransa, İtalya, Türkiye, Makedonya ve diğer Avrupa ülkelerine düzenlediği ziyaretlerin değerlendirildiği raporda, çocuk sığınmacıların Avrupa içerisinde tehlikeli ve zor şartlar altında hayata tutunmaya çalıştıkları belirtilerek, “Avrupa ülkelerinin çocuk sığınmacıları daha iyi koruması ve kayıpların önüne geçilmesi” çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre dünyada 400 milyondan fazla çocuğun açlık sınırında yaşadığı hatırlatılan raporda, savaşlar, kuraklık ve çeşitli zorluklar yüzünden göç etmek zorunda kalanların yarısının 18 yaşından küçükler olduğu kaydediliyor.

Avrupa’ya son iki yıl içerisinde gelen sığınmacıların yüzde 30’unun çocuklar olduğu belirtilen raporda ayrıca bu çocukların yüzde 70’inin Suriye, Irak ve Afganistan’dan savaş ve çatışmalar nedeniyle ayrıldıkları belirtiliyor.

Raporda 2015 verilerine göre Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gelen sahipsiz çocukların sayısı 96 bin 465 olarak kaydedilirken, 2016’da Eritre, Gambiya ve Nijerya gibi Afrika ülkelerinden gelen her 10 çocuktan 9’unun da sahipsiz olduğunun altı çizildi.

Çocuk göçmenler ve sığınmacıların korunması ve topluma kazandırılması için toplumun birçok kesiminin desteğine ihtiyacın vurgulandığı raporda bu korumanın sağlanabilmesi için yerel, ulusal, bölgesel ve uluslararası önlemlerin alınması gerektiğine işaret edildi.

Çocuk sığınmacılara eğitim hizmeti sağlanması çağrısı yapılan raporda, 'Çocuklara özel olarak hazırlanmış bir dil eğitimi verilerek topluma entegrasyonun kolaylaştırılmalıdır.' ifadeleri yer alıyor.

AB yetkilileri, 2016 yılında Avrupa’ya gelen 10 binden fazla sahipsiz çocuğun kaybolduğunu açıklamıştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de, ülkeye son yıllarda gelen 1.1 milyon göçmenden 130 bin sığınmacının izini kaybettiklerini belirtmişti.
Kaynak: AA