ABD'nin Uçak Kabinlerindeki Elektronik Cihaz Yasağına Tepki

THO Başkanı Çınar: 'Bu yasağın Avrupa'dan herhangi bir havaalanına getirilmemesi bizde kuşkulara neden oluyor' MÜSİAD ABD Başkanı Tuncer: 'Havacılık sektöründeki serbest ticaret anlaşmaları bu uygulama ile sekteye uğrayacak, ülke ekonomilerine ciddi zarar verecektir'.

ABD'deki Türk kuruluşlarından Turkish Heritage Organization (THO) ile MÜSİAD ABD, hükümetin uçuşlardaki elektronik cihaz yasağına tepki gösterdi.

THO ve MÜSİAD ABD, 8 ülkede aralarında İstanbul'un da bulunduğu 10 havalimanından ABD'ye direkt uçacak yolculara cep telefonu veya akıllı telefonlardan daha büyük elektronik cihazların kabin içine alınmaması uygulamasına karşı birer açıklama yayımladı.

Kararın arkasında başka nedenler olabileceğini belirten THO Başkanı Ali Çınar, 'İstanbul havalimanından ABD'ye yapılan uçuşlarda, hiçbir yerde olmayan ciddi güvenlik kontrollerin yapılıyor olması ve Avrupa'da da yabancı kökenli yolcuların bulunmasına rağmen bu yasağın Avrupa'dan herhangi bir havaalanına getirilmemesi bizde kuşkulara neden oluyor.' ifadesini kullandı.

Çınar, Türkiye'nin havayolu ulaşımı konusunda 'hub lideri' olmaya başladığı bir dönemde bu tür kısıtlamalarla yolcu kaybı dahil rakiplerine güç kazandırıldığını vurguladı.

İstanbul'un havalimanının yasaklı listeye alınmasının üzücü olduğuna değinen Çınar, 'Ancak biz biliyoruz ki ABD'li havayolu şirketleri, bilhassa Ortadoğu ağırlıklı havayollarının kendilerine rakip olarak tehdit oluşturduklarını belirterek Trump yönetimi ve Kongreye baskı yapıyorlar.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Türkiye'ye dönük ticari bir engelleme olarak algılanmaktadır'

MÜSİAD ABD Başkanı Mustafa Tuncer imzalı açıklamada da Trump yönetiminin kararı eleştirildi.

Listenin güvenlikten ziyade ekonomik nedenlerle oluşturulduğu izlenimini verdiğini ve dünya hava trafiğinde önemli bir yeri olan İstanbul'a yani Türkiye'ye dönük ticari bir engelleme olarak algılandığını bildiren Tuncer, şunları kaydetti:

'Halihazırda yapılmış ve yapılması beklenen havacılık sektöründeki serbest ticaret anlaşmaları bu uygulama ile sekteye uğrayacak, ülke ekonomilerine ciddi zarar verecektir. Serbest piyasa ekonomisine inanan kurumumuz uygulamaya konulan bu yasağın havayolu firmaları arasında haksız rekabete neden olacağını düşünmektedir. Stratejik hamleler ile yapılan güvenlik gerekçeli uygulamaların gerçeklikten uzak olduğunu, Türk Hava Yolları gibi yükselen küresel bir markaya dönük, haksız bir uygulama olduğunu belirtiyoruz.'

Tuncer açıklamasının sonunda, 'MÜSİAD ABD olarak Amerikalı yetkililere attıkları bu yanlış adımdan bir an evvel geri dönmesi' çağrısı yaptı.
Kaynak: AA