Uluslararası Tarım Şehirleri Toplantısı Konya'da Yapılıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı Uluslararası Tarım Şehirleri Toplantısı, Türkiye’den ve çok sayıda ülkeden yoğun katılımla başladı.

Uluslararası Tarım Şehirleri Toplantısı Konya'da Yapılıyor
Toplantının açılışında konuşan Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Eş Başkanı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’nın ülkemizin bir tarih, sanayi, turizm ve eğitim şehri olmasının yanı sıra en büyük tarım şehri olduğunu ifade etti.

Konya’nın Hollanda’ya yakın coğrafi alanıyla ülkenin en büyük tarımsal üretim şehri olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, “Topraklarımızın büyük bölümü tarıma uygun. Tarımın önemini anlatmak için dünyadaki eşitsizliklere bir göz atmak yeterlidir. İnsanlığının önemli bir bölümü refah içindeyken bunun en az yüzde 10’u açlık seviyesinde yaşamını idare ediyor. Açlık ve yoksulluk nedeniyle insanlar adeta yaşam mücadelesi veriyor. Silahlara ayrılan bütçe, atmosferi kirletmek için tüketilen paralar eğer yoksullarımız için harcansaydı aç ve yoksul insan kalmayacaktı. Yoksulluğun önlenmesi için en etkili yöntem tarımdır. Açlığa ve yoksulluğa en iyi gelecek ilaçtır. Bunu kabul etmeli ve ona göre planlama yapılmalıdır” dedi.

“Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği müzakere edilecek”

Yeni Büyükşehir Yasası ile büyükşehir belediyelerinin tarımsal bir sorumluluk yüklendiğine işaret eden Başkan Akyürek, şu ana kadar tarım alanında 120 milyon liradan fazla destek sağladıklarını ifade etti.

Bütün bu imkanlar için başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümete teşekkür eden Başkan Akyürek, “Toplantı ile birlikte tarımsal üretimde ülkelerinde önemli kabul edilen şehirlerin uluslararası bir dayanışma içine girerek, karşılıklı deneyim paylaşımı yoluyla daha güzel hizmetler, daha verimli çalışmaların ortaya çıkabilmesi için bir Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği’nin kurulması da müzakere edilecek. Bunun da çok faydalı olacağını düşünüyorum. Şehirlerimiz arasındaki ortak çalışmanın ülkelerimiz arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerine katkı yapacağını düşünüyorum” dedi.

“Lale ilk Konya’da inkişaf etti”

AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Babaoğlu da, “Konya, tarımsal konularda ilkleri temsil ediyor. İlk kez hayvanların evcilleştirilmesi, ilk tarım, ilk yerleşim yeri Konya’dadır. Ama tüm bunların yanında Konya, lale üretiminde Türkiye’de lider ve lalenin ilk kez ortaya çıkarıldığı şehirdir. Lale üretiminin ilk inkişafı Selçuklular dönemine denk gelir” şeklinde konuştu.

Konya Valisi Yakup Canbolat ise, ülkelerin gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun tarıma muhtaç olduğunu belirterek, “Tahıl ambarı Konya, asla tarımdan vazgeçmemiştir. Söz konusu tarım olunca Konya, büyük bir pazarın tam ortasında olan stratejik konumu, tarıma girdi veren kurumları, gelişen ve modernleşen tarımsal teknikleri, tohum üretimiyle çok önemli bir yerdedir” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’de güçlü bir liderlik var”

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Marcel Mulumba Tişidimba, Sudan Türkiye Büyükelçisi Osman Eldirdieri El Mübarek Ali, Irak Büyükelçisi Dr. Hişam El Alawi, Kabil Belediye Başkanı Abdullah Habibzai’nin toplantının ve işbirliğinin önemine işaret eden konuşmalarının ardından konuşan Filistin El Halil Belediye Başkanı Davut Elzafari, Türkiye’de Cumhurbaşkanı başta olmak üzere hükümette ve şehirlerde güçlü bir liderlik bulunduğunu belirterek, bu konudaki başarılı çalışmaları nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e teşekkür etti.

İsrail işgali altındaki Filistin’de büyük zorluklar altında tarımsal üretim yapmaya çalıştıklarını ama Türkiye’nin deneyimlerine, desteklerine her zaman ihtiyaç duyduklarını kaydeden Elzafari, “Sizin liderliğiniz bizim için önemli. Siyasi ve ekonomik desteğiniz bize güç veriyor” dedi.

AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Baloğlu, Muhammet Uğur Kaleli, 9 ülkeden belediye başkanı ve büyükelçi, rektörler, 18 büyükşehirden belediye yöneticileri, oda ve borsa temsilcileri ile çok sayıda yerli ve yabancı davetlinin katıldığı program kapsamında Konya Tarım Fuarı’nda incelemeler yapıldı. Uluslararası Tarım Şehirleri Toplantısı, 23 Mart’a kadar devam edecek.
Kaynak: İHA