Uluslararası Tarım Şehirleri Toplantısı

Tarımla ilgili gelişmeler konusunda, karşılıklı bilgi ve deneyimlerin aktarılacağı toplantı, 9 ülkeden 29 belediye başkanı ve büyükelçinin katılımıyla Konya'da başladı Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek: 'Toplantı ile tarımla ilgili gelişmeleri takip etme, Konya'nın potansiyelini aktarma imkanını bulacağız. Tarımla ilgili karşılıklı bilgi ve deneyimler aktarılacak'

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Tarım Şehirleri Toplantısı, 9 ülkeden 29 belediye başkanı ve büyükelçinin katılımıyla başladı.

Konya Büyükşehir Başkanı Tahir Akyürek, kentte bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Konya'nın Türkiye'de önemli bir tarım şehri olduğunu söyledi.

Türkiye'nin en büyük tarım fuarının Konya'da yapılmasının tesadüfi olmadığını belirten Akyürek, Konya'nın tarımsal üretiminin önemli bir kısmını gerçekleştirdiğini vurguladı.

- 'Tarımla ilgili karşılıklı bilgi ve deneyimler aktarılacak'

Konya Ovası Projesi ile bu üretime yapılacak katkının artacağını aktaran Akyürek, 'Ülke üretiminin beşte birini şehrimiz üretmeye başlayacak. Konya'nın, coğrafi alanı tarıma çok uygundur. Bu toplantı ile tarımla ilgili gelişmeleri takip etme, Konya'nın potansiyelini aktarma imkanını bulacağız. Tarımla ilgili karşılıklı bilgi ve deneyimler aktarılacak.' diye konuştu.

Konya Valisi Yakup Canbolat da tarım sektörünün, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun ülkelerin ekonomik yaşamında vazgeçilmez bir yere sahip olduğuna işaret etti.

Tarım sektörünün istihdama katkısı olduğuna dikkati çeken Canbolat, 'Buğdayın yüzde 10'u, arpanın yüzde 12'si, kuru fasulyenin ve şeker pancarının yüzde 30'u, havucun yüzde 60'ı, ayçiçeğinin yüzde 13'ü, tane mısırın ise yüzde 10'u Konya'da üretilmektedir. Konya, 270 bin tonluk üretim kapasitesiyle Türkiye'nin tohum üretiminin yüzde 30'unu karşılıyor.' bilgisini aktardı.

Canbolat, Konya'nın 750 bin baş sığır varlığı ve 970 bin tonluk süt üretimiyle Türkiye'de ilk sırada yer aldığını anımsatarak, 165 ülkeyle tarım makineleri ihracatının yüzde 45'inin Konya'dan gerçekleştirildiğini belirtti.

Tarım üretimiyle öne çıkan 9 ülkeden 29 belediye başkanı ve büyükelçinin katıldığı toplantı, yapılacak sunum ve teknik gezilerle 23 Mart Perşembe gününe kadar sürecek.
Kaynak: AA