'Uluslararası Modern Arap Edebiyatında Kudüs Konferansı'

Ürdün Üniversitesi'nin TİKA'nın desteği ve 16 ülkenin katılımıyla düzenlediği konferans başkent Amman'da başladı Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ağırakça'nın 'Osmanlı Devleti'nin Kudüs ve Filistin hizmetindeki rolü' başlıklı sunum yapacağı konferansta, Kudüs'ün kutsal mekanların ve barışın sembolü olması gibi konuların öne çıktığı 68 tez ve araştırma raporunun tartışılması bekleniyor

Ürdün'ün başkenti Amman'daki Ürdün Üniversitesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) katkılarıyla ve 16 ülkenin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Modern Arap Edebiyatında Kudüs Konferansı'na ev sahipliği yapıyor.

Ürdün Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi'nde TİKA'nın katkılarıyla düzenlenen uluslararası konferansta, Arapların ve Müslümanların nezdinde Kudüs'ün müstesna yeri, Kudüs'ün kutsal mekanların ve barışın sembolü olması gibi konuların öne çıktığı 68 tez ve araştırma raporunun tartışılması bekleniyor.

Eski Ürdün Başbakanı Adnan Bedran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mukaddes şehir Kudüs'teki değişim ve Yahudileştirme faaliyetlerinin ele alınacağı konferansın, Müslüman Arapların tarih boyunca Kudüs'teki haklarını tespit etmeyi hedeflediğini söyledi.

Kudüs'te bazı kutsal tarihi binaların kaldırıldığına ve Kudüs'e ait simgelerin değiştirildiğine işaret eden Bedran, program kapsamında gerçekleştirilen resim sergisiyle, binlerce senelik tarihi olan Kudüs'ün önemli miraslarının tanıtıldığını belirtti.

Ürdün Üniversitesi Rektörü Azmi Muhafaza ise konferansın, İsrail'in Kudüs'ü Yahudileştirme ve sakinlerini tehcir etme çalışmalarını hızlandırdığı kritik bir dönemde gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, akademik kurumların, Kudüs'ün Yahudileştirilmesi tehlikesi karşısında yaptığı faaliyetlerle dünyayı uyarması gerektiğini aktardı.

Konferansın düzenlenmesinin başlıca destekçisi TİKA'nın çabalarından övgüyle bahseden Muhafaza, 'Türkiye ve Türk kurumlarının bizimle koordinasyon içinde olması tuhaf değil. Karşılıklı ziyaretlerimiz devam ediyor ve taraflar arasında bazı anlaşmaların imzalanması planlanıyor.' dedi.

TİKA'nın Amman Koordinatörü Mehmet Sıddık Yıldırım ise konferansa ilişkin şu bilgileri verdi:

'TİKA, Türkiye, İngiltere, ABD ve Hindistan'ın yanı sıra 12 Arap ülkesinin katıldığı konferansın ana destekçisi. Konferansta, şiir ve roman gibi Arap edebiyatında Kudüs'le ilgili yer alan tüm konular tartışılacak. 68 tez ve araştırma raporu sunulacak.'

Kudüs'ün Arap ümmetinin vicdanında yer alması için Filistinli Arap halkları ile başta Türkiye olmak üzere diğer ülkeler arasında kardeşlik ve dostluk köprüsü kurmak adına TİKA'nın konferansı desteklediğini kaydeden Yıldırım, konferansa 'Osmanlı Devleti'nin Kudüs ve Filistin hizmetindeki rolü' başlıklı sunumuyla Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça'nın yanı sıra beş üniversiteden katılım olacağını aktardı.

- 'Kudüs, kalplerimizin ve zihinlerimizin hakimi'

Ağırakça ise konferansa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 'Kudüs, kalplerimizin ve zihinlerimizin hakimi. Bu konferans, gençlerin bilinçlenmesini sağlayacak. Kudüs meselesi unutulmaya başlanmıştı. Bu konferans, İslam dünyasındaki herkese Kudüs sevgisini hatırlatacak. Çünkü Kudüs bizim ve Peygamberimizin Mirac'a yükseldiği yer.' diye konuştu.

TİKA'nın, konferansın düzenlenmesinin ve hazırlık ekibinin en büyük ortağı olduğunu kaydeden Ağırakça, Türkiye'den özellikle Kudüs'le ilgili şiirleriyle bilinen katılımcıların olduğunu, Türkiye'de 1967'den bu yana bu konuya ilişkin şiirlerin kaleme alındığını aktardı.

Üç gün devam etmesi öngörülen konferans kapsamında Kudüs resimlerinin yer aldığı bir sergi düzenlendi.
Kaynak: AA