Uluslararası Hacı Bektaş Veli Ve Sultan Nevruz Cem'i Buluşması

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: 'AleviBektaşi geleneği, nevruzu gönüllere sevgi ve kardeşlik güneşinin doğduğu, barış ve birlik dualarının yapıldığı, bütün insanların selameti için dua edildiği bir kutlama töreni ile taçlandırarak bu törene Sultan Nevruz Cem'i adını vermiştir' 'İnsanlığın selameti için duaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde, AleviBektaşi yolunun bu güzel geleneğini sürdüren ve programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum'.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 'Alevi-Bektaşi geleneği, nevruzu gönüllere sevgi ve kardeşlik güneşinin doğduğu, barış ve birlik dualarının yapıldığı, bütün insanların selameti için dua edildiği bir kutlama töreni ile taçlandırarak bu törene Sultan Nevruz Cemi adını vermiştir. İnsanlığın selameti için duaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde Alevi-Bektaşi yolunun bu güzel geleneğini sürdüren ve programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.' dedi.

Bakan Avcı, ATO Congresium'da, Bakanlığın himayesinde, Dede Garkın Eğitim, Kültür ve Araştırma Derneğinin ev sahipliğinde düzenlenen 'Uluslararası Hacı Bektaş Veli̇ ve Sultan Nevruz Cem'i̇ Buluşması'nda, nevruzun hayatın, baharın, canlılığın, bolluğun, bereketin başlangıcını simgelediğini anımsattı.

Nevruzun Orta Asya, İran, Anadolu ve Balkanlar başta olmak üzere geniş bir coğrafyada birleştirici gücünü koruduğunu ifade eden Avcı, şunları kaydetti:

'Nevruz, her toplumda kendine özgü bir nedene dayandırılarak kutlanan geleneksel bir bayram niteliği taşımış, Alevi-Bektaşi geleneğinde ise birçok mühim olayın vuku bulduğu gün olarak kabul edilmiştir. Bu muştulardan biri de Hazreti Ali'nin doğumudur. Bu sebeple nevruz için, Sultan Nevruz ifadesi kullanılmıştır. Nevruz ile tabiatın uyanışı, hüzünlerin geride bırakılıp sevinçlerin karşılanması gibi kavramlar, Hazreti Ali'nin doğumu ile simgeleştirilmiştir. Alevi-Bektaşi geleneği, nevruzu gönüllere sevgi ve kardeşlik güneşinin doğduğu, barış ve birlik dualarının yapıldığı, bütün insanların selameti için dua edildiği bir kutlama töreni ile taçlandırarak bu törene Sultan Nevruz Cem'i adını vermiştir. İnsanlığın selameti için duaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde Alevi-Bektaşi yolunun bu güzel geleneğini sürdüren ve programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.'

Bakan Avcı, Nevruz Cemi'nin bütün dünyada muhabbet ve hoşgörüye vesile olması temennisinde bulundu.

Dede Garkın Eğitim, Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Veli Kargın ise etkinlikle Alevi inancı için önemli bir hizmeti yerine getirdiklerini belirtti.

Bugünün, velayet makamı olan İmam Ali'nin doğum günü olduğunu ifade eden Kargın, 21 Mart'ın aynı zamanda geniş bir coğrafyada bahar bayramı olarak kutlandığını dile getirdi.

Etkinlikte Hacı Bektaş ocağının tanıtılmasının da amaçlandığına işaret eden Kargın, programda öğretim amaçlı bir cemin yapılacağını, sempozyum bildirilerinin yayınlanacağını ve ocak dedelerinin konuşmalarının yer alacağını bildirdi.

Kaynak: AA