Uluslararası Hacı Bektaş-I Veli Anma Ve Sultan Nevruz Cemi Buluşması

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Alevi-Bektaşi geleneği, nevruzu gönüllere sevgi ve kardeşlik güneşinin doğduğu, barış ve birlik dualarının yapıldığı, bütün insanların selameti için dua edildiği bir kutlama töreni ile taçlandırarak bu törene Sultan Nevruz Cem’i adını vermiştir" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, ATO Congresium’da düzenlenen Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli ve Sultan Nevruz Cemi Buluşmasında yaptığı konuşmada, nevruzun hayatın, baharın, canlılığın, bolluğun, bereketin başlangıcını simgelediğini belirterek, Orta Asya, İran, Anadolu ve Balkanlar başta olmak üzere geniş bir coğrafyada birleştirici gücünü koruduğunu kaydetti.

Avcı, şöyle konuştu:

"Nevruz, her toplumda kendine özgü bir nedene dayandırılarak kutlanan geleneksel bir bayram niteliği taşımış, Alevi-Bektaşi geleneğinde ise birçok mühim olayın vuku bulduğu gün olarak kabul edilmiştir. Bu muştulardan biri de Hazreti Ali’nin doğumudur. Bu sebeple nevruz için, Sultan Nevruz ifadesi kullanılmıştır."

Nevruz ile tabiatın uyanışının, hüzünlerin geride bırakılıp sevinçlerin karşılanması gibi kavramların, Hazreti Ali’nin doğumu ile simgeleştirildiğini ifade eden Bakan Avcı, “Alevi-Bektaşi geleneği, nevruzu gönüllere sevgi ve kardeşlik güneşinin doğduğu, barış ve birlik dualarının yapıldığı, bütün insanların selameti için dua edildiği bir kutlama töreni ile taçlandırarak bu törene Sultan Nevruz Cem’i adını vermiştir. İnsanlığın selameti için duaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde Alevi-Bektaşi yolunun bu güzel geleneğini sürdüren ve programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA