Özel Meslek Lisesi Öğrencilerine Atölyelerde Gelir İmkanı

Milli Eğitim Bakanlığının yeni düzenlemesi ile özel mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencilerine okulda üretim yapmalarına izin verilebilecek Okulun üretim yapılması planlanan alan ve dallarında öğrenim gören 9'uncu sınıf dışındaki 15 yaşını tamamlamış öğrencilerden talep edenler, okul müdürlüğüne başvurarak üretime katılabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) yeni düzenlemesi ile özel mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencilerinin okulda üretim yapmalarına izni verilebilecek.

MEB tarafından 'Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Üretim Yönergesi' hazırlandı. Yeni düzenleme ile özel mesleki ve teknik Anadolu liselerinde üretim faaliyetine katılanların üretim içinde gelişiminin sağlanması ve üretime ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Okullar, üretim yapmak istedikleri atölye veya laboratuvarının ilgili mevzuata uygun olduğuna ilişkin raporları ile bağlı bulundukları milli eğitim müdürlüğüne başvuracak.

Başvurunun il milli eğitim müdürlüğüne ulaştığı tarihten itibaren 20 gün içinde okulun atölye ve laboratuvarlarının standartlar doğrultusunda üretim yapmaya uygun olduğuna ilişkin il milli eğitim müdürlüğünce hazırlanacak inceleme raporu Bakanlığa gönderilecek.

Bakanlıkça yapılacak değerlendirme sonucunda üretim yapması uygun görülen okula izin verilecek.

- Üretimde 15 yaş sınırı

Okulun üretim yapılması planlanan alan ve dallarında öğrenim gören 9'uncu sınıf dışındaki 15 yaşını tamamlamış öğrencilerden talepte bulunanlar, okul müdürlüğüne başvurabilecek. 18 yaşını doldurmamış öğrencilerin başvuru formu velisi tarafından da imzalanacak.

Okul müdürlüğünce, üretim faaliyetlerine katılmak isteyen öğrencilerin seçimi ve üretime katılımı ilgili mevzuat hükümleri dikkate alınarak yapılacak.

Okul yönetimi ile yapılan işe giriş sözleşmesinde, üretim faaliyetine katılacağını belirten ve okul yönetimince de uygun görülen eğitim personeli ile diğer personel okul müdürlüğüne başvuracak. Okulda, üretim yapma izni verilen birden fazla alan veya dalın katılımıyla birlikte üretim yapılabilecek.

- Depoya teslim ile öğrenci faaliyeti sona erecek

Üretimi tamamlanan ve teslime hazır hale getirilen ürünlerin okul içinde ayrılan depo alanına teslimiyle birlikte öğrencilerin üretime katılım faaliyeti sona erecek.

Öğrenciler, okul dışındaki imalat ve montaj işlerinde çalıştırılamayacak. Satışı gerçekleşen ürünün ilgili mevzuat doğrultusunda faturası düzenlenecek. Üretim faaliyetine katılanların, haftalık eğitim-öğretim çalışma saatleri ile üretim faaliyetlerine ilişkin çalışma saatleri, ilgili mevzuatta belirlenen haftalık çalışma saatinden fazla olamayacak.

Üretim saatlerinde okul müdürü veya müdür yardımcılarından en az birisi sorumlu yönetici olarak görev yapacak. Üretim yapılan atölye ve laboratuvarlarda görevlendirilen sorumlu öğretmenlerle koordinasyon sağlanacak.

Üretime ilk defa katılacak öğrencilere, eğitim personeline ve diğer personele, üretime katılmadan önce iş sağlığı ve güvenliği uzmanınca güvenliğe ilişkin bilgilendirme yapılacak.

Üretim faaliyetinde bulunan özel mesleki ve teknik Anadolu lisesinin eğitim-öğretime ilişkin mali hesapları ile üretim faaliyetine ilişkin mali hesapları ayrı ayrı muhasebeleştirilecek.

Muhasebe birimince hesaplanacak üretime katılım payı doğrultusunda öğrenci ve öğretmenlere ödeme bordrosu çıkarılacak.
Kaynak: AA