Merkel-Kabore Görüşmesi

Almanya Başbakanı Merkel: 'Libya'da maalesef hala siyasi bir düzen sağlanamadı. Bu nedenle bir yandan Başbakan Sarraj'ın desteklenmesi, diğer yandan da ülkenin doğusundaki güçlerle birlikte bir çözüme ulaşılması önceliklidir' Burkina Faso Devlet Başkanı Kabore: 'Ülkemizde hukuk, düzen ve adaletin olmasını istiyoruz. Bunun için yeni bir anayasa hazırlandı'

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Libya'da siyasi bir düzenin sağlanabilmesi için bir yandan Libya Başbakanı Fayez Al-Sarraj'ın desteklenmesi, diğer yandan da ülkenin doğusundaki güçlerle bir çözüm arayışına girilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Merkel, bugün başkent Berlin'de Burkina Faso Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore ile bir araya geldi.

Merkel, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Kabore ile ikili ve ekonomik ilişkilerin yanı sıra teröre karşı mücadele ve yasa dışı göç konularını da ele aldıklarını belirtti. Merkel, yasa dışı göçün önlenebilmesi için Afrika ülkeleri ile de sığınmacılarla ilgili anlaşmalar yapmak istediklerini, ancak bunun uzun zaman alabileceğine işaret etti.

İnsanların Afrika ülkelerinden Avrupa'ya yasa dışı yollardan gitmeye çalışırken ölmelerinin ve kaçakçılık çetelerinin eline düşmemeleri için Afrika ülkelerindeki şartların daha iyi hale getirilmesi için çaba harcadıklarına değinen Merkel, 'Libya'da maalesef hala siyasi bir düzen sağlanamadı. Bu nedenle bir yandan Başbakan Sarraj'ın desteklenmesi, diğer yandan da ülkenin doğusundaki güçlerle birlikte bir çözüme ulaşılması önceliklidir. Mısır, Cezayir ve Tunus'un bu konuda girişimde bulunmaları memnuniyet verici.' ifadesini kullandı.

Burkina Faso'nun da yer aldığı bölgedeki terör saldırılarıyla ilgili olarak da Kabore ile görüştüğünü belirten Merkel, Mali'de askerlerin eğitimlerine katkı sağlayan Almanya'nın, Burkina Faso'da da benzer çabalarda bulunabileceğini söyledi.

Merkel, bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eleştirilerini hatırlatması üzerine, 'Dün bu konuda yaptığı açıklamaya ilave edecek bir şeyi olmadığını' kaydetti.

- Burkino Faso Cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanı Kabore de Almanya ile ekonomik kalkınma yardımı projelerinin yanı sıra güvenlik ve yasa dışı göç konularını ele aldıklarını belirterek, bu alanlarda çok daha sıkı bir işbirliği yapılabileceğini bildirdi.

Ülkesinin demokratik bir yolda olduğunu vurgulayan Kabore, 'Ülkemizde hukuk, düzen ve adaletin olmasını istiyoruz. Bunun için yeni bir anayasa hazırlandı.' dedi.

Kabore, kendi ülkesinde de yoğun bir göçün yaşandığını, ancak bunun Avrupa ülkelerinden çok diğer Afrika ülkelerine yönelik olduğunu, yasa dışı göçün azaltılması konusunda kendilerinin de yoğun çabaları olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Kabore, Burkina Faso'da istikrarın sağlanabilmesi için yaşam şartlarını daha iyi hale getirmek ve terörizme karşı etkili şekilde mücadele etmek zorunda olduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA