Kosova'da Down Sendromluların Mutlu Günü

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü vesilesiyle Kosova’da düzenlenen etkinlikler çerçevesinde önemli bir projeye imza atıldı.

Kosova'da Down Sendromluların Mutlu Günü
Down Sendromu hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak, Down sendromlu bireylerin ayrımcılık ve önyargıya maruz kalmasını önlemek, erken ve sürekli eğitimin önemine dikkat çekmek amacını güden etkinlikler kapsamında down sendromlu bireylere yönelik “X 21“ kafesi törenle açıldı.

“ Farklı Bir Tat “ sloganı altında yürütülen proje, Kosova Syndrome Derneği tarafından hayata geçirildi. Down sendromlu kişilerin buluşma noktası olarak düşünülen kafede 5 down sendromlu birey istihdam edildi. Müşterilere güler yüzle hizmet eden Down sendromlu garsonların nezakeketi renkli görüntülere sahne oldu. Kafede çalışan Ardian Hota çok mutlu olduğunu, 21 Mart Günü’nde bu güzel kafeye sahip olmalarının sevindirici olduğunu belirtti.

Kosova Syndrome Derneği bünyesinde Ebeveyn Destek Grubu Başkanı Melita Bytyçi Kelmendi yaptığı açıklamada, kafe açılması projesinin temel amacının, Down sendromlu kişilerin bir yandan istihdam edilmesi, diğer yandan bu kişilerin güzel anlar geçireceği bir mekan oluşturmak olduğunu belirtti.

Kelmedni, “Down sendromlu kişilerin de çalışabileceğini bütün topluma göstermek istedik” dedi.

Kafe projesine destek veren Kosova Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Arban Abrashi, Down sendromlu kişilere yönelik bu projenin hem yaratıcı hem de yararlı olduğuna vurgu yaparak, söz konusu kişileri istihdam ederek topluma kazandırmayı amaçladıklarını belirtti.

Bakan Abrashi, Kosova’da ilgili kurumların bu tür yaratıcı projeleri desteklemeleri gerektiğini belirtti.

“X 21” kafesinin açılışına Almanya’nın Priştine Büyükelçisi Angelika Viets ve milletvekilleri de katıldı.

Öte yandan Kosova’da down sendromlu yaklaşık 800 çocuk bulunmaktadır.
Kaynak: İHA