Kılıçdaroğlu Açıklaması 'Referandumda Kimse Kahveye Konken Ve Taş Oynamaya Gitmesin'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Samsun’da katıldığı toplantıda referandumla ilgili, “Bugün hava güzel, arkadaşlar kahvede bekliyor, konken, taş oynayacağız, pikniğe gidelim, amcamın oğlu var yaylalarda gel buraya dedi gibi bir lüksümüz bu referandumda yoktur arkadaşlar. ‘Evet’ veya ‘hayır’ hiç önemli değil. Vicdan terazisinde tartıyorsan oyun makbuldür arkadaş. Gidip oyunu kullanacaksın” dedi.

Kılıçdaroğlu Açıklaması 'Referandumda Kimse Kahveye Konken Ve Taş Oynamaya Gitmesin'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Samsun’daki son toplantısında iş adamları ve STK temsilcileri ile bir araya geldi. Referandum süreci ve anayasa değişikliği teklifi hakkında bilgiler veren Kılıçdaroğlu, seçim yasakları kapsamında kahvehanelerin kapalı olduğunu unutara vatandaşları kahvehanelere gidip konken ve taş oynamamaları konusunda uyarıp, referandumda herkesi oy kullanmaya davet etti.

“Referandumda kimse kahveye konken ve taş oynamaya gitmesin”

Herkesi referandumda oy kullanmaya davet eden Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, “Sorumluluk hisseden her vatandaşımın kesinlikle sandığa gitmesi ve oy kullanması lazım. ‘Bugün hava güzel, arkadaşlar kahvede bekliyor, konken, taş oynayacağız, pikniğe gidelim, amcamın oğlu var yaylalarda gel buraya dedi’ gibi bir lüksümüz bu referandumda yoktur arkadaşlar. ‘Evet’ veya ‘hayır’ hiç önemli değil. Vicdan terazisinde tartıyorsan oyun makbuldür arkadaş. Gidip oyunu kullanacaksın. Sandıklara da sahip çıkacağız. Hiç endişe etmeyin. Bu bizim görevimizdir. Biz 2 yıldır zaten sandık çevresi sorumlusu uygulamasını başlattık. Bu referandum sürpriz oldu. Sadece ben değil sizler de sahip çıkın. Yoklama yapılırken bakin. Seçime 100 parti girmiyor. Bir tarafında ‘evet’ bir tarafında da ‘hayır’ yazan pusula var. Çok kısa sürede sayılacak ve yayınlanacak. Biz bütün ıslak imzalı tutanakları alacağız. Bu konuda talimat verdim. Bu konuda görevimizi yapacağız” diye konuştu.



“Bu kadar yetkiyi evliyaya verirsen azdırırsın”

Tek adam deyimini yineleyen Kemal Kılıçdaroğlu, “Bütün güç bir kişi de toplanacak. Osmanlı’da bile kimseye verilmeyen bu yetki tek adama verilecek. Bu kişi arzu ederse meclisi feshedebiliyor. İstediği sendikayı kapatabiliyor. Sanayi odalarını kapatabilir. Mesela, Rize’den başlayıp Samsun’a kadar ‘tüm Karadeniz’i tek vilayet yapabiliyorum’ diyebilir. Buna yetkisi olacaktır. Bir siyasi partinin genel başkanı olarak değil sizler gibi ülkesini seven, bayrağını seven bir kişi olarak konuşuyorum. ‘Hayır’ çıkarsa erken seçime gitme kararını meclisin kendisi verecek. Eğer ‘evet’ çıkarsa yetki tek kişide. İkinci olarak ‘evet’ çıkarsa Türkiye sonu belli olmayan bir çıkmaza sürüklenir. Bir sabah kalkıp diyebilir ki ‘ben Meclis’i feshettim’. Başbakanlık zaten kalkıyor. Bakanlar var ama kaç tane bakanlık olacak belli değil. Hiç bakan da olmayabilir. Bir kişiye tüm yetkileri vermek doğru diyorsanız gidip ‘evet’ oyu vereceksiniz. Demokrasilerde herkes hesap vermelidir diyorsanız ‘hayır’ oyu kullanacaksınız. Halk doğruları öğrensin ve gidip tercihini ona göre kullansın. ‘Bu kadar yetkiyi evliyaya verirsen azdırırsın’ diye Anadolu’da bir deyim vardır. Her mesleğin bir kuralı vardır. Siyasetçilerinde ahlaki kuralları olması lazım. Yolsuzluk yapan adamın mecliste ne işi var. Seçim barajı neden var. Seçim barajını da askerler, darbeciler getirdi. Ama bu barajı savunuyorlar. O zaman siz darbecileri de savunuyorsunuz” şeklinde konuştu.



“Biz Türkiye’yi sokakta bulmadık”

Türkiye’yi sokakta bulmadıklarını belirten Kılıçdaroğlu, söylerini şöyle devam ettirdi:

“Biz Türkiye’yi sokakta bulmadık. Bu işin partisi yoktur. Bu memleket meselesidir. O nedenle hepimiz sandığa giderken ön yargılarımızdan arınmak zorundayız. Devlet yönetimi farklı bir şeydir. Devlet adamı az konuşur has konuşur. Diline hakim olamayan devlet adamı ülkeyi yönetemez. Örnek isterseniz, söyleyeyim. ‘Rakka’ya gideceğiz’ dendi ama gidemediler. Şimdi muhalefet engelledi derler. Ama öyle bir şey yok. Ben gideceğim deyip gitmemek Türkiye’nin itibarına gölge düşürür. Bülent Ecevit bir sabah soydaşlarımız katledilirken, şu açıklamaları yaptı. Kıbrıs’a barış getirebilmek için barış harekatını başlattık. Türk askerimiz oradadır dedi.

Dediklerini de yaptı. Bunlar gidemiyor ama konuşuyor. Bizleri rahatsız ediyorlar. Türkiye’nin yöneticileri bu konuma gelmemeli.”

Kılıçdaroğlu, daha sonrasında özel uçağa binerek Ankara’ya gitti.

Seçim yasakları

Seçim günü uygulanan yasaklar ise şöyle sıralanıyor: Oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak. Seçim günü alkol satışı ve sunumu yapılamayacak. Eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek. Belirli bir saate kadar seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.
Kaynak: İHA