Karabük'te 'Madde Ve Mana Boyutuyla İnsan Ve Sağlık' Konferansı

Başbakanlık Başmüşaviri Bulut: 'Yıllardır insanlarda, modern dünyada yaşayarak, gerçek mutluluğa ulaşacağı gibi bir algı var. Bunun aksine yapılan birçok bilimsel araştırmadan edinen sonuçlara göre, geleneklerine bağlı, inançları yüksek, fazla gelişememiş toplumlar daha mutlu.'

Başbakanlık Başmüşaviri Prof. Dr. Serpil Bulut, 'Yıllardır insanlarda, modern dünyada yaşayarak, gerçek mutluluğa ulaşacağı gibi bir algı var. Bunun aksine yapılan birçok bilimsel araştırmadan edinen sonuçlara göre, geleneklerine bağlı, inançları yüksek, fazla gelişememiş toplumlar daha mutlu.' dedi.

Başmüşavir Bulut, Karabük Üniversitesi (KBÜ) Çevre ve Sağlık Kulübü tarafından 15 Temmuz Şehitler Salonu’nda düzenlenen 'Madde ve Mana Boyutuyla İnsan ve Sağlık' konulu konferansta yaptığı konuşmada, mutlu bir yaşamın ancak 'şükür ve gerçek sevgiyle' mümkün olacağını söyledi.

Meslek hayatına atıldığı andan itibaren psikolojik kökenli fiziksel bir hastalık olan 'psikosomatik' hastalığının modern bir hayat süren hastalarında daha sık görüldüğünü anlatan Bulut, 'Yıllardır insanlarda, modern dünyada yaşayarak, gerçek mutluluğa ulaşacağı gibi bir algı var. Bunun aksine yapılan birçok bilimsel araştırmadan edinen sonuçlara göre, geleneklerine bağlı, inançları yüksek, fazla gelişememiş toplumlar daha mutlu.' diye konuştu.

Amerika'da 1960’lı yıllarda katolik bir kasabada yapılan araştırmada, kalp, mide-barsak hastalık oranının düşük çıktığını dile getiren Bulut, 'Bu kasabada diğer eyaletlerden farklı olarak kültürel değerlerine ve geleneklerine bağlı İtalyan köylüler yaşıyor. 20 yıl sonra burada tekrar bir inceleme yapıldığında hızlı ve lüks yaşam hakim olmuş ve hastalık oranları da Amerika ortalamasına ulaşmış.' ifadelerini kullandı.

- 'İyi bir iletişim kurmak da çok önemli'

Her hekimin hastayla iyi bir iletişim kurması gerektiğini belirten Bulut, şöyle devam etti:

'Bu kullanılan dilin, davranış, pozitif ve samimi bir muhabbetle mümkün. Mesleğe başladığım yıllarda hastalarım iyileşmediğinde kendime hep 'Neden hasta iyi olmuyor?' sorusunu sordum ve cevabını aradım. Kendim hasta olduğum zamanlarda doktorun 'Sıradaki hasta.' diyerek seslendiğinde bunun insanı ne kadar rahatsız edici olduğunu anladım. Hasta muayene etmek kadar iyi bir iletişim kurmak da çok önemlidir.'

Japon araştırmacı Masaru Emoto’nun söz ve duyguların suya etkisiyle ilgili yaptığı deneyi de paylaşan Bulut, şunları aktardı:

'Dr. Masaru Emoto’nun özel laboratuvarlarda donmuş su kristalleri ile yaptığı çalışmalar çok önemli bir şeyi ortaya çıkardı. Bu deneyler gösterdi ki su kendine söylenen olumlu olumsuz tüm bilgileri alıyor kaydediyor ve sonrasında buna göre tepki veriyor. Sevgi ve şükran sözlerine su molekülleri en iyi şekle dönüşerek cevap veriyor.'
Kaynak: AA