Güney Kore'de Park Sorgulanıyor

Park, üzgün olduğunu ve soruşturmada iş birliği yapacağını söyledi.

Güney Kore'de Devlet Başkanlığı görevinden azledilen Park Geun-hye, ülkeyi sarsan yolsuzluk skandalıyla ilgili üzgün olduğunu ifade etti.

Park, adının karıştığı siyasi nüfuz skandalı kapsamında görevinden alınmasının ardından ilk kez konuştu.

Hakkındaki 13 suçla ilgili sorgulanmak üzere Seul Merkez Bölge Savcılık Ofisi'ne geldiğinde gazetecilere 'Üzgünüm.' diyen Park, soruşturmada iş birliği yapacağını belirtti.

Bu arada, Savcılık Ofisi önünde bekleyen Park destekçileriyle karşıtlarının muhtemel çatışmasını önlemek için yaklaşık 2 bin polis görevlendirildi.

Savcıların, sorgusu geç saatlere kadar sürmesi beklenen Park hakkında tutuklama kararı çıkarıp çıkarmayacağı henüz bilinmiyor.

Güney Kore İçişleri Bakanlığı geçen hafta yeni devlet başkanını seçmek için 9 Mayıs'ın seçim tarihi olarak belirlendiğini açıklamıştı.

Ülke tarihinde azledilen ilk devlet başkanı olan Park, yakın dostu Choi Soon-sil aracılığıyla ülkenin büyük holdinglerinden bağış adı altında rüşvet almak ve karşılığında muhataplarına siyasi menfaatler sağlayarak görevini kötüye kullanmakla suçlanıyor. Güney Kore Parlamentosu, 9 Aralık 2016'da Park hakkında soruşturma açılmasına karar vermiş ve Park'ın yetkileri geçici olarak Başbakan Hwang Kyo-ahn'a devredilmişti. Anayasa Mahkemesinin 8 yargıçtan oluşan heyeti, 10 Mart'ta Park'ın devlet başkanlığı görevinden azledilmesine oy birliğiyle karar vermişti.
Kaynak: AA