Güneş Enerjisi Santralinin İhalesi Sevindirdi

Konya’nın Karapınar ilçesinde kurulacak olan güneş enerji santralinin ihalesinin yapılması ilçede büyük sevinç uyandırdı.

Güneş Enerjisi Santralinin İhalesi Sevindirdi
Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesinin yapılmasının sevincini yaşadıklarını belirten Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka, sistemin kurulması planlanan noktada açıklama yaptı. Başkan Mehmet Yaka, alanın yaklaşık olarak 2 bin 718 hektar olduğunu belirterek, “Enerji Bakanlığında yapılan ihalede buranın 2 bin hektarlık alanında bin megawattlık güneş enerji santrali kurulması için ihale yapıldı, ihaleyi 6 dolar 99 cent veren Kalyon-Hanwha grubu kazandı. Yapılan bu ihale ile güneş enerjisi alanında fiyatlar maliyet hesabı olarak 19 dolar 5 cent’ten 6 dolar 99 cent’e kadar düştü. Bu alanda inşallah bin megawattlık bir güneş enerjisi santrali kurulacak, ayrıca yıllık 500 megawattlık güneş hücresinin üretimi on yıl süreyle Ar-Ge merkezinin kurulması da ihalenin şartları arasında yer alıyor. Önümüzdeki günlerde bu santralin kurulmasıyla ilçemiz ülkenin enerji açığını kapatacak, hem de yeni istihdam alanları oluşturacak” dedi.



“600 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak”

Başkan Mehmet Yaka ayrıca, buradan yıllık olarak 1,7 milyar kilowatt elektrik üretimi yapılacağını belirterek, 600 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanacağını kaydetti.

Sistemin kurulumu ve sonraki çalışmalarda yüzde 80 oranında yerli istihdam olacağını sözlerine ekleyen Başkan Yaka, “Hem mühendislerimizin bu sistemi öğrenmesi, hem de daha ileride tamamen yerli üretim sağlanmasına da ön ayak olacaktır” diye konuştu.

Karapınar’ın tarım ve hayvancılıktan sonra güneş enerjisinden elektrik üretiminde de adından söz ettireceğini vurgulayan Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka, ilçe halkı olarak büyük bir sevinç ve heyecan yaşadıklarını ifade etti.

Kaynak: İHA