Görmez, Bosna Hersek'in Ankara Büyükelçisi Sadoviç'i Kabul Etti

Diyanet İşleri Başkanı Görmez:'Avrupa'da yükselen ırkçılığın, ötekileştirmenin, yabancı düşmanlığının, İslamofobianın ortadan kaldırılması için Bosna'nın tarih boyunca sahip olduğu değerlere ihtiyaç var'.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, 'Avrupa'da yükselen ırkçılığın, ötekileştirmenin, yabancı düşmanlığının, İslamofobianın ortadan kaldırılması için Bosna'nın tarih boyunca sahip olduğu değerlere ihtiyaç var.' dedi.

Görmez, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Bakir Sadoviç'i kabul etti.

Göreve yeni başlamasından dolayı nezaket ziyaretinde bulunan Sadoviç'i makamında kabul eden Görmez, Büyükelçiye görevinde başarılar dileyerek, hayırlı olsun temennisinde bulundu.

Bosna'nın bütün Balkanlar ve hatta Avrupa için önemli olduğunu ifade eden Görmez, 'Bosna'nın temsil ettiği büyük bir tarih ve yüksek değerleri var. Bosna'nın temsil ettiği tarih ve değerlere bugün bütün insanlığın özellikle Avrupa'nın çok ihtiyacı var.' diye konuştu.

Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç ve Bosnalıların, Bosna savaşında bütün dünyaya siyaset ve ahlak ilişkisini, savaş ahlak ve hukukunu öğreten bir mektep haline geldiğini ifade eden Başkan Görmez, Bosna Hersek'in değerlerinin önemini vurguladı. Görmez, 'Avrupa'da yükselen ırkçılığın, ötekileştirmenin, yabancı düşmanlığının, İslamofobianın ortadan kaldırılması için Bosna'nın tarih boyunca sahip olduğu değerlere ihtiyaç var.' dedi.

Görmez, başta Bosna Hersek olmak üzere Balkanlardaki Müslümanların iki önemli misyonu taşıdıklarını belirterek, şunları söyledi:

'Birincisi, sahih İslam'ın ana yolunu temsil ediyorlar. Bosna, hiçbir zaman aşırılıkların, yanlış düşüncelerin neşvünema bulamayacağı bir toprak olmuştur. Sahip oldukları ikinci değer ise birlikte yaşama ahlakı ve hukuku. Dört beş asır farklı inançların, bir hukuk ve ahlak temelinde birlikte yaşadığı bir coğrafyadır.'

Bosna savaşından sonra tarihi değerleri ve tarihi dokuyu bozmaya çalışan iki akım olduğunu dile getiren Görmez, bunlardan ilkinin bazı Körfez ülkelerinden İslamiyet'i tebliğ etmek amacıyla gelen ancak beraberinde Bosna'nın, Balkanların tarihi dini dokusuna aykırı olan ideolojileri taşıyanlar olduğunu söyledi. Görmez, ancak Bosna'daki tarihi güçlü geleneğin bunu engellediğini kaydetti.

'İkinci yanlışlık da maalesef Türkiye'den gelen bir yanlışlık oldu.' diyen Görmez, sadece Balkanlarda değil Türk cumhuriyetlerinde, Afrika'da uzun süre farkına varılmayan FETÖ'nün, böyle bir zararı meydana getirdiğini ifade etti.

Konuk Büyükelçi Sadoviç ise kabulünden dolayı Başkan Görmez'e teşekkür ederek Bosna Hersekli Müslümanların selamını getirdiğini söyledi. İki ülke arasında çok güçlü ilişkiler olduğunu kaydeden Büyükelçi Sadovic, bu ilişkilerin güçlenerek devam edeceğini belirtti.

Sadoviç'in yeni görevi için dua istemesi üzerine Başkan Görmez, Hz. Peygamber'in bir yere elçiler gönderdiğinde 'Allah mahcup etmesin, Allah pişman etmesin, Allah yolunuza fitne çıkarmasın' diye dua ettiğini ifade ederek, bu duayı büyükelçiye de yaptı. Görmez, 'Allah sizi sadece diplomasinin sefiri değil, iki halkın gönülleri arasında sefir yapsın.' diyerek de dua etti.
Kaynak: AA