Gelecek Nesiller Temiz Su İle Yeşerecek

‘22 Mart Dünya Su Günü’ nedeniyle bir mesaj yayınlayan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, “Su, her canlının en temel ihtiyaçları olduğu gibi başlıca ekonomik faaliyetlere kaynaklık etme özelliği ile beraber ulusların devamlılığı için de en önemli yaşamsal kaynaklardan biridir,” dedi.

Sosyal ve ekonomik faaliyetlerin sürmesi ve hayatın devamlılığı için temiz ve yeterli suya sahip olmak gerektiğini kaydeden Başkan Çelik, “Dünya nüfusunun artması, küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, suyun yeryüzündeki dağılımı ve kullanım şekli ile ciddi problemler ortaya çıkmaktadır. Günümüzde milyarlarca insan, temiz içme ve kullanma suyundan yoksun yaşıyor. Hatta her yıl milyonlarca insan temiz olmayan su ile ilgili hastalıklardan ölüyor. Şehrimiz bu konuda oldukça şanslı. Çünkü kentimiz geneline günlük 432 bin metreküp memba kalitesinde su veriyoruz. Bu suyu; şehir merkezinde bulunan 8 kaptaj alanındaki 91 kuyu ve 1 kaynak ile mücavir alanda bulunan 425 sondaj kuyusu ve yaklaşık 250 adet cazibe suyundan temin ediyoruz. Ayrıca Kayseri’nin çeşitli yerlerinde bulunan 12 atık su arıtma tesisi ile şehir nüfusunun %89’u, 2017 yılı sonu itibarı ile de yeni yapılacak tesislerle birlikte nüfusumuzun %92,5’unun atık suyu arıtılarak bertaraf edilmiş olacak,” diye konuştu.

Var olan su kaynaklarının bulunup faydalanılması ve tasarruf yollarının araştırılıp yaygınlaştırılmasının önemli birer kriter olduğunu vurgulayan Başkan Çelik, “ KASKİ Genel Müdürlüğü olarak, yıllardan beri içme suyu temini ve rehabilitasyonu kapsamında bir çok çalışma yapıldı. Yapmaya da devam ediyoruz. Aldığımız tedbirler ile halkımıza her daim temiz, sağlıklı ve kaliteli su sağlamaya çalışıyoruz. Su tasarrufu ile ilgili özellikle ilköğretim çağındaki çocuklarımıza hazırlamış olduğumuz su tasarrufu kitaplarımızla da suyun ve bilinçli kullanmanın önemini vurguluyoruz. Çünkü yapılan bilimsel araştırmalarda 2025 yılında dünya nüfusunun üçte biri su sıkıntısı çekeceği belirtiliyor,” diye konuştu.

Bu vesileyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte KASKİ’nin Eskişehir Bağlarında bulunan Mustafa Kemal İlköğretim okulunda konu ile ilgili bir program düzenleyeceklerini belirten Başkan Çelik, “22 Mart çarşamba günü saat 13.30 da başlayacak etkinliğimizde ilköğretim 1. ve 2. sınıf öğrencilerine su tasarrufunu anlatan boyama ve hikâye kitapları dağıtılacak. Bu önemli günde amacımız, her zaman titizlikle üzerinde durduğumuz su tasarrufu konusunda miniklerimizi bilgilendirmek olacak,” dedi.

Başkan Çelik; dünyanın en kıymetli varlığı olan suyumuzu israf etmeden kullanarak temiz, sağlıklı ve bol suyun gelecek nesillere bırakılacak en değerli hazine olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA