'Engelsiz Filmler' Türkiye'yi Gezecek

İlk kez düzenlendiği 2013 yılından beri 112 filmi görme ve işitme engelli sinemaseverlerin erişimine sunan 'Ankara Engelsiz Filmler Festivali', bu yıl Ankara dışında Eskişehir ve İstanbul'da da sinamaseverlerle buluşacak.

İlk kez düzenlendiği 2013 yılından beri 112 filmi görme ve işitme engelli sinemaseverlerin erişimine sunan 'Ankara Engelsiz Filmler Festivali', bu yıl Eskişehir ve İstanbul'da da sinemaseverlerle buluşacak.

Türkiye ve dünya sinemasının en iyi örneklerinden oluşan film programı ile yan etkinliklerini görme, işitme engelli bireyler için erişilebilir bir formatta sunan ve tüm organizasyonlarını erişilebilir mekanlarda gerçekleştiren Ankara Engelsiz Filmler Festivali ile Türkiye'nin diğer şehirlerindeki bireylere de ulaşılarak kültürel hayata eşit katılımın yaygınlaştırılması sağlanacak.

Bu kapsamda 'Engelsiz Filmler Festivali' olarak yoluna devam edecek festival, Eskişehir'de 5-7 Mayıs, İstanbul'da 12-14 Mayıs ve Ankara'da 18-23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek.

- Sesli betimleme ve işaret dili ile gösterim

Festivalde bu sene uzun, kısa ve belgesel olmak üzere toplam 35 film, 'Engelsiz Yarışma', 'Türkiye Sineması', 'Dünyadan', 'Engel Tanımayan Filmler', 'Uzun Lafın Kısası', 'Çocuklar İçin', 'Sinema Tarihinden' ve 'Otizm Dostu Gösterim' tematik başlıklarla yer alacak.

Tüm filmler, göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar için işaret dili ve ayrıntılı alt yazı ile gösterilecek. Festival filmlerinin erişilebilirlik uygulamaları ise 'Sesli Betimleme Derneği' tarafından hazırlanacak.

Gösterimler sonrası film ekipleriyle yapılan söyleşiler ve atölye çalışmaları işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleşecek, açılış ve ödül törenlerinde ise işaret dili çevirisinin yanı sıra sesli betimleme yapılacak.

- Festivalde 'sanal gerçeklik deneyimi'

Her sene daha kapsayıcı olmaya yönelik arayışlarını sürdüren ve bu doğrultuda yurt dışındaki benzer festivallerle görüş alışverişinde bulunan Engelsiz Filmler Festivali, geçen senelerde 'Otizm Dostu Gösterim', erişebilir fotoğraf sergisi gibi etkinlikleri programında yer vermişti.

Festival bu sene de yan etkinliklerine bir yenisini daha ekleyerek, festival seyircilerini iki farklı proje sayesinde sanal gerçeklik teknolojisi ile tanıştıracak. 2015'ten beri Cannes, Berlin, Sundance, Locarno, Toronto gibi önemli film festivallerinin programlarında kendine yer bulan sanal gerçeklik deneyimleri, seyircilerin sanal gözlük aracılığı ile interaktif bir deneyim yaşamasını sağlayacak.

- Açılış ve ödül törenleri Ankara'da

Festivalin açılış töreni 18 Mayıs Perşembe günü, 'Engelsiz Yarışma' ödüllerinin sahiplerini bulacağı tören ise 23 Mayıs Salı günü Goethe-Institut Ankara'da düzenlenecek.

Eskişehir'de Taşbaşı Kültür ve Sanat Merkezi, İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu SineBu, Ankara'da da Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu festivale ev sahipliği yapacak.

Bu sene de tüm gösterimlerini ve yan etkinliklerini ücretsiz gerçekleştirecek festival hakkında ayrıntılı bilgiye, 'www.engelsizfestival.com' internet adresinden ulaşılabilecek.
Kaynak: AA