En Özel 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde bulunan Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim Uygulama Merkezi, İş Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi’nde 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kutlandı.

En Özel 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü
Gerçekleşen kutlama etkinliklerine Lüleburgaz Kaymakamı Mustafa Kaya, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Lüleburgaz İlçe Milli Eğitim Müdürü Nedim Çetin, Lüleburgaz İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abuzer Sağdıç, kurum müdürleri, Ticaret ve Sanayi Odası Özel Eğitim Uygulama Merkezi Okul Aile Birliği Başkanı Sibel Uzunlar, okul personeli -idaresi, Lüleburgaz Ticaret ve Sanayi Odası Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi idaresi ve idaresi, öğrenci velileri katıldı.

Konferans salonundaki program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Daha sonra Şehit Rüstem Resul Perçin Özel Eğitim Uygulama Merkezi, İş Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Barboros Şinikoğlu ve Ticaret ve Sanayi Odası Özel Eğitim Uygulama Merkezi Okul Aile Birliği Başkanı Sibel Uzunlar’ın konuşmasıyla devam etti.

Kromozomlar hakkında bilgi veren Şinikoğlu, "Sağlıklı bir insanın vücudunda ki her hücrede 46 tane kromozom var. Yani 23 tane anneden alıyoruz. 23 tane babadan alıyoruz. 46 kromozom sonucunda bizin annemizin ve babamızın bizi dış görünüşümüz, göz rengimiz, saçların dökülmesinden tutunda boyumuza kadar birçok karakterize eden kromozom dizisinden meydana geliyoruz. Down sendromlu bebeklerinde hücrelerinde 47 kromozom oluyor. Fazladan bulunan kromozom vücut kromozomlarının yanında bulunuyor. 35 yaşından sonra doğum yapan kadınların çocuklarında görülme olasılığı daha yüksek. Down sendromunun üç tipi var" diye aktardı.

"Lüleburgaz’ı, Türkiye’yi Birleşmiş Milletler de temsil etmek isteriz"

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü hakkında bilgi veren Şinikoğlu, "Dünya Down Sendromu Organizasyonu’nun Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen 2009 senesinde tüm Dünyada kurulan tüm Dünyada küresel bir şekilde down sendromlu bireylerin eğitim, öğretimi ve desteklenmesini araştıran bir organizasyon ve kuruluştur. Down sendromu uluslar arası tüm insanlar için yaşam kalitesini dünyanın dört bir yanından gelen birey ve organizasyonlardan oluşan bir uluslararası yardım kuruluşu. Dünya Down Sendromu Günü de her yıl 21 Martta görülen küresel bilinçlendirme günü. Burada kıtalar bazında Afrika, Asya, Avustralya, Avrupa, Güney ve Kuzey Amerika var. Burada Dünya’da ki tüm ülkelerin burada akredite olup burada var olan Dünya haritasında bayraklarını sergilemesi söz konusu. Biz geçen yıl burada bizim bayrağımızın olmadığını fark ettik. Bu bayrağa tıkladığınızda da direk Türkiye +1 Fazlayız Lüleburgaz çıkıyor. Önümüzde ki sene Lüleburgaz’ı, Türkiye’yi Birleşmiş Milletler’de temsil etmek isteriz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından okul bahçesinde özel çocuklar için hazırlanan etkinlik yapıldı. Etkinlikte çocuklar şişme oyun parkında doyasıya vakit geçirdi. Ayrıca pilav-ayran dağıtımı, patlamış mısır, tatlı ikramları gerçekleşti. Özel öğrenciler Best Budiesleri ile birlikte müzik eşliğinde dans etti. Çocuklarla birlikte protokol üyeleri gökyüzüne balonlar saldı.
Kaynak: İHA