Down Sendromlular Bu Kafede Üretecek

Eyüp’te 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nde törenle hizmete açılan Zahir Kafe’de sadece down sendromlu ve diğer engelli bireyler çalışacak.

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nde Eyüp Belediyesi önemli bir projeyi hayata geçirdi. Down sendromlu ve diğer engelli bireylerin çalışacağı Zahir Kafe görkemli bir törenle hizmete açıldı. Açılışa Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, AK Parti İlçe Başkanı Süleyman Aykaç, şarkıcı Tarık Mengüç ve vatandaşlar katıldı.

Kafe çalışanları açılışa özel olarak misafirlerine kendi yaptıkları şerbetten ikram etti.

Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, örnek bir projenin hayata geçirildiğini belirterek, "Burada bir kafe açılışı var ama esasında bu kafe açılışına biraz daha yakından baktığımızda gerçekten bizi duygulandıran bizi uzaklara götüren belki insanlığımızı hatırlatan bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Zahir kafe ’zahir bin haram’ adında bir sahabeden ismi gelmektedir. Peygamber efendimizin arkadaşlarından bir tanesi ve bir engellidir. Fiziksel engelleri var. Bundan dolayı dışlanmış ve kendini dışlanmış hisseden bir insandan bahsediyoruz. Sosyal ortamlara giremiyor. Kendi ihtiyaçlarını çok fazla göremiyor. İrite ediliyor. İnsanların topluca yaşadığı ortamlardan uzak ortamlara gidiyor. Çöle gidiyor. Çölde yalnız yaşamaya çalışıyor. Efendimizin örnek bir davranışı ile sahip çıkılıyor. Seviliyor ve ticarete teşvik ediliyor. Ürettiği mallara satın alınmasına efendimiz aracılık ediyor. Aslında efendimiz burada bizim yapacağımız örnek bir davranışı ortaya koyuyor. Biz bu insanları insan olmasından dolayı sevmek zorundayız. Bu insanların kişiliklerine saygı duymalıyız" dedi.



"Küçük bir kafe ancak ötesinde çok anlamları var"

Kafenin yemeklerinden yiyen ve özel şerbetinden içen Başkan Remzi Aydın, "Bugün gerçekten anlamlı bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Belki küçük sıradan bir kafe açılışı gibi görünüyor ama onun ötesinde çok anlamları var. Bu kafe engellilerimizin istediği, arzu ettiği bir kafedir. Kendilerine göre çalışmayı ve para kazanmayı istiyorlardı. Ancak hepsinden önemlisi onların mutlu olmalarını ve rehabite olmalarına yardım edecek bir mekan konumunda. Burası hem kendilerine hemde ailelerine mutluluk kaynağı olmuş durumda . Bu mekanları kurmaktan öte bize sağlayacakları bereketleri insanlığımızı hatırlama ve bizim dışımızdaki insanlara saygı duyma anlayışının yerleşmesi arzu ediyoruz" dedi.



"Ailem ile birlikte burada olacağım"

Şarkıcı Tarık Mengüç ise açılışa katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Valla çok mutluyum. Eyüp Belediyesi benim için çok önemli çünkü Eyüp Sultan burada dünyanın gözü burada biz ne kadar şanslı olduğunu biz zaten biliyoruz. Bugünde çok mutlu bir gün down sendrom günü ve kardeşlerimizin yanında oldum. Buradan herkese sesleniyorum. Eyüp sultanlarına ziyarete geldiklerinde zahir kafeye de gelmelerini istiyorum" dedi.

Kafenin personellerinden Bayram, "Burda garsonluk yapıyorum. Burayı seviyorum. En iyi günler burada geçiyor. Servis yaptım çok mutlu oldum" dedi.

Kaynak: İHA