Doğu Ve Güneydoğu'da Nevruz Kutlamaları

Diyarbakır, Siirt, Batman, Bingöl ile Elazığ'ın Karakoçan, Mardin'in Kızıltepe, Şırnak'ın Cizre ilçelerinde nevruz etkinliği düzenlendi Kızıltepe'deki etkinlikte, yasa dışı slogan atan ve uyarılara rağmen dağılmayan gruba polis müdahale etti.

Diyarbakır, Siirt, Batman, Bingöl ile Elazığ'ın Karakoçan, Mardin'in Kızıltepe, Şırnak'ın Cizre ilçelerinde nevruz kutlaması yapıldı.

Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde, Nevruz Tertip Komitesince düzenlenen etkinliğe katılmak için alana gelen vatandaşlar, polis noktasında üst aramasından geçirildi.

Etkinliğe, HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ile HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, görevden alınan eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk de katıldı.

Müzik yayını yapılan etkinlikte, nevruz ateşi görevlilerce yakıldı.

Baydemir, etkinlikte yaptığı konuşmada, halkın nevruzunu kutladı.

Kutlama yapılan alanda ve platformda, terör örgütünü simgeleyen bez parçaları ile pankartlar yer aldı. Ayrıca yüzü maskeli bir grup tarafından, geçen yıl Sur ilçesindeki operasyonda etkisiz hale getirilen, terör örgütü PKK'nın sözde Sur sorumlusu 'Çiyager' kod isimli Cihat Türkan'ın fotoğrafının yer aldığı pankart açıldı.

Nevruz ateşi yakılırken havaya uçurulması planlanan balonların patlaması sonucu yaralanan 3 kişi hastaneye kaldırıldı.

Diyarbakır Valiliğince nevruz kutlamasına ilişkin gelişmelerin takip edilmesi amacıyla koordinasyon merkezi oluşturuldu.

- Güvenlik güçlerine bıçakla saldıran kişiye müdahale

Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada, Bağlar'daki nevruz etkinliklerinin düzenlendiği alana girmeye çalışan sırt çantalı bir kişinin, görevli güvenlik kuvvetlerince aranmak istendiği bildirildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'Şahıs aranmak istememiş, 'Çantamda bomba var hepinizi öldüreceğim' diyerek güvenlik güçlerine bıçaklı saldırıda bulunmuş ve etkinliğin yapılacağı yöne doğru koşmaya başlamıştır. Şahıs, güvenlik güçlerinin tüm uyarılarına rağmen elindeki bıçağı atmamış ve alana doğru koşmaya devam etmiştir. Söz konusu şahsın canlı bomba olma ihtimali değerlendirildiğinden ve alanda bulunan katılımcıların can güvenliği göz önünde bulundurulduğundan dolayı, arama noktasında görevli güvenlik güçlerince müdahale edilmiştir.'

Meydana gelen olay sonrasında yaralanan şüphelinin, etkinlik alanına çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldığı belirtilen açıklamada, şüphelinin burada yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybettiği kaydedildi.

Açıklamada, konuyla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca çok yönlü inceleme başlatıldığı bildirildi.

- Kızıltepe'de dağılmayan gruba müdahale

Kızıltepe Otogar Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte müzik yayının ardından nevruz ateşi yakıldı, HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar konuşma yaptı.

Etkinliğin ardından uyarılara rağmen yasa dışı slogan atan ve dağılmayan gruba, polis biber gazıyla müdahale etti. Grup ara sokaklara dağıldı.

Polis ekiplerince 2 kişi gözaltına alındı.

Öte yandan, Siirt, Batman, Bingöl ile Şırnak'ın Cizre ve Elazığ'ın Karakoçan ilçelerinde de nevruz kutlamaları yapıldı.

Kaynak: AA