CHP'li Umut Oran 'Hayır' Turu İçin Malatya'da

Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı ve 24. Dönem CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran referandum çalışması kapsamında Malatya’ya geldi.

CHP'li Umut Oran 'Hayır' Turu İçin Malatya'da
Malatya’da bir dizi program gerçekleştiren CHP’li Umut Oran, CHP İl Başkanı CHP İl Başkanı Enver Kiraz ile birlikte Esnaf ve Sanatkar Odaları Başkanlığı’nı ziyaret etti.

Burada konuşan Oran, eski bir iş adamı olduğunu anımsattı. 15 Temmuz’da Türkiye büyük bir darbe girişimi ile ilgili uyarılarda bulunduklarını savunan Oran, "Bu süreç 2010’daki referanduma kadar uzanıyor. O zaman da uyardık yapmayın yargıyı bağımlı hale getirmeyin yoksa tuz da kokacak dedik. Uyardık ama dinletemedik. O zaman ‘Evet’ diyenlerin vicdanına sesleniyorum, gelin bu kez ‘Hayır’ deyin aynı hatayı tekrarlamayın” ifadelerine yer verdi. 16 Nisan’da yapılacak olan referanduma değinen Oran, gelişmiş ilk 20 ülkenin 18’inde parlamenter sistemin olduğu sadece tek başkanlık örneği ABD’de olduğunu ifade etti.

ABD’de de başkanlık sisteminin nasıl işlediği herkesin gördüğünü kaydeden Oran, “Trump geldi astı kesti ama hukuk durdu ‘yapamazsın’ dedi.

Öbürü de yarı başkanlık olan Fransa ama orası da demokrasinin beşiği. Bizim cumhuriyetçi parlamenter sistemimiz Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyet çizgisidir, eksiklikleri olsa da buradan gitmemiz gerekiyor. En kötü durumdaki 20 ülkenin ise 19’u başkanlıkla yönetiliyor ve buralarda iç savaş var bölünme var. Allah bana akıl fikir vermiş yolumuz hangisi olmalı? Yönetim sistemimizdeki eksiklikleri gideriz düzeltiriz ama başkanlık olmaz, bizi geri götürür” diye konuştu.

Kaynak: İHA