CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Açıklaması

'Gülen'in iadesi konusunda yeni yönetim (ABD) eskisinden çok farklı bir çizgide bulunmuyor. Bunu hukuki bir mesele olarak görüyorlar. Dolayısıyla yakın veya orta vadede iade konusunda bir gelişme olmayacağı anlaşılıyor' 'Barzani'yi İstanbul'da, Ankara'da kırmızı halılar sererek karşılayanlar, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin bayrağını göndere çekenler, Kerkük'te Bölgesel Kürt Yönetimi bayrağı dalgalandığında elbette buna karşı duramazlar. Çünkü ikiyüzlüler'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, ABD'de gerçekleştirdiği temaslara ilişkin, 'Gülen'in iadesi konusunda yeni yönetim eskisinden çok farklı bir çizgide bulunmuyor. Bunu hukuki bir mesele olarak görüyorlar. Dolayısıyla yakın veya orta vadede iade konusunda bir gelişme olmayacağı anlaşılıyor.' dedi.

Yılmaz, partisinin İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, ABD'ye gerçekleştirdikleri ziyaret ve yaptıkları görüşmeler hakkında bilgi verdi.

Beyaz Saray'da, Kongrede, Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarında temaslarda bulunduklarını, düşünce kuruluşlarıyla bir araya geldiklerini anlatan Yılmaz, 'Fetullah Gülen'in iadesi konusunda yeni yönetim eskisinden çok farklı bir çizgide bulunmuyor. Bunu hukuki bir mesele olarak görüyorlar. Dolayısıyla yakın veya orta vadede, en azından bizim gördüğümüz kadarıyla, iade konusunda bir gelişme olmayacağı anlaşılıyor. Bize partimizin görüşü sorulduğunda; iadenin gerçekleşmesini ve darbe girişimi ile ilgili bütün karanlık noktaların aydınlanması gerektiğini düşündüğümüzü belirttik.' ifadesini kullandı.

- 'Yeni yönetim de PYD ile çalışmak istiyor'

Yılmaz, Suriye'nin geleceği, PYD ve Menbiç konularının da ziyaretleri sırasında ele alındığını vurgulayarak, ABD'nin yeni yönetiminin bu konularda da eski yönetimden farklı bir yaklaşım sergilemesini beklemediklerini bildirdi.

Öztürk Yılmaz, 'ABD'nin yeni yönetimi de eski yönetimi gibi Suriye'de PYD ile çalışmak istiyor. PYD korumacılığından ABD yönetiminin kolay kolay vazgeçmeyeceğini gördük.' diye konuştu.

Ziyaretleri sırasında, referandum konusunda da partilerinin görüşünü aktardıklarını belirten Yılmaz, CHP olarak bu konunun Türkiye'nin iç meselesi olduğunu ve dışarıdan herhangi bir müdahaleyi yanlış bulduklarını ifade ettiklerini kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Salıcı da ziyarette ABD'deki Türklerle de bir araya geldiklerini, onların, iktidarın başka ülkelerle yaşadığı gerginliklerin benzerinin ABD'yle de yaşanması ya da etkilerinin buraya yansıma konusunda endişeli olduklarını gözlemlediğini anlattı.

Salıcı, referandumun huzur içinde geçirilmesi gerektiğini, bununla ilgili herkesin üzerine düşen görevleri yerine getirmesini beklediklerini belirtti.

- 'CHP olarak en sert şekilde kınıyoruz'

Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, toplantıda Irak'ın Kerkük kenti Valisi Necmeddin Kerim'in nevruz kutlamaları çerçevesinde kentteki tüm devlet kurum ve kuruluş binalarına Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) bayrağının asılması için il meclisinden talepte bulunmasına da değindi.

Kerkük'ün hukuki olarak Bağdat yönetiminin kontrolünde bulunduğunu, ancak buranın IKBY'ne katılması yönünde çabalar olduğunu ifade eden Yılmaz, bölgedeki Türkmenlerin ve Arapların iradesine ters gelişmeler yaşandığını, gelinen noktada ise bayrak olayının gerçekleştiğini belirtti.

Yılmaz, 'CHP olarak bu sorumsuz, gayrimeşru adımı en sert şekilde kınıyoruz.' dedi.

Türk Dışişleri Bakanlığının bayrak olayına en sert şekilde tepki vermesini beklediklerini, ancak bunun gerçekleşmediğini kaydeden Yılmaz, 'Bir zamanlar hükümetin 'Kerkük bizim kırmızı çizgimizdir' dediğini hatırlıyoruz. Ancak görüyoruz ki hükümetin kırmızı çizgileri her konuda olduğu gibi Kerkük konusunda da aşılmıştır.' diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de Kerkük ile ilgili geçmişteki sözlerini hatırlatan Yılmaz, Bahçeli'nin de gerekli tepkiyi vermediğini ileri sürdü.

Yılmaz, şöyle konuştu:

'Bugün Kerkük Kalesi'ne Bölgesel Kürt Yönetimi'nin bayrağı asılmış durumda. Buna da bir tepki bekliyoruz. Bu sorumsuzca adıma dönük Türkiye'den cılız bir ses çıkmıştır. Ama biz güçlü bir ses çıkmayacağını da biliyoruz. Sayın Barzani'yi İstanbul'da, Ankara'da kırmızı halılar sererek karşılayanlar, Bölgesel Kürt Yönetimi'nin bayrağını göndere çekenler, bir eleştiri geldiği zaman bunu savunanlar, Kerkük'te Bölgesel Kürt Yönetimi bayrağı dalgalandığında elbette buna karşı duramazlar. Çünkü ikiyüzlüler.'

Yurt dışındaki Türklerin durumuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, hükümetin özellikle referandum sürecinde bu vatandaşların desteğini alabilmek için suni bir mağduriyet yarattığını, bu yaklaşımın sadece Türkiye'nin yurt dışındaki imajını zedelediğini, başka ülkelerde yaşayan Türkleri zor durumda bıraktığını savundu.

Kaynak: AA