BM Genel Sekreter Yardımcısı Merihi, Lübnan'da

BM Genel Sekreter Yardımcısı Merihi, Beka Vadisi'nde Suriyeli mültecilerle bir araya geldi BM Genel Sekreter Yardımcısı Merihi: 'Bağışçı ülkeler mültecilere eğitim ve sağlık konusunda destek olan BM kurumlarına yardımlarını arttırmalı. BM'nin yardımlarını sürdürebilmesi için daha fazla desteğe ihtiyacı var. Ek yardım gelmediği takdirde BM mültecilerin bir kısmına sağladığı yardımları ya azaltacak ya da tamamen durdurmak zorunda kalacak'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Ahmed el-Merihi, Suriyeli mültecilere yardımların devam edebilmesi için bağışçı ülkelerden BM'ye ek yardım yapmaları çağrısında bulundu. Merihi, Türkiye ve Ürdün'deki temaslarının ardından Lübnan'a geldi. Ülkenin doğusunda yer alan Bekaa Vadisi'ndeki Gazzi bölgesinde Suriyeli mültecilerin yaşadığı bir kampı ziyaret eden Merihi, kamptaki bazı çadırlara misafir oldu.

Mültecilerin şikayetlerini dinleyen Merihi daha sonra kamp içinde çöplerin toplandığı bir alana geçerek bölge hakkında bilgi aldı.

Kamp ziyaretinin ardından AA muhabirine açıklama yapan Merihi, Suriyeli mültecilerin bir kısmına yapılan yardımların azalacağı ya da durabileceği uyarısında bulundu ve bağışçı ülkelerin mültecilere yönelik yardımlarını arttırması çağrısı yaptı.

Merihi, 'Bağışçı ülkeler mültecilere eğitim ve sağlık konusunda destek olan BM kurumlarına yardımlarını arttırmalı. BM'nin yardımlarını sürdürebilmesi için daha fazla desteğe ihtiyacı var. Ek yardım gelmediği takdirde BM mültecilerin bir kısmına sağladığı yardımları ya azaltacak ya da tamamen durdurmak zorunda kalacak.' dedi.

BM'nin mülteciler için önemli rol oynadığını aktaran Merihi, 'Lübnan ziyaretimin amacı buradaki mültecilerin durumunu, ihtiyaçlarını ve endişelerini öğrenmek.' diye konuştu. Nisan ayında Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplanacak olan Suriye konferansına atıfta bulunan ve ülke'deki krizinin sona ermesinin ardından Suriyeli mültecilerin evlerine döneceğinin altını çizen Merihi, 'Ziyaretimin bir diğer amacı da Suriyeli aileleri yakından dinleyerek onların sorunlarını, krizin çözümü için, 4 Nisan'da toplanacak Brüksel Konferansın'a iletmek.' ifadelerini kullandı. BM'in rakamlarına göre, Lübnan'da yaklaşık 1,2 milyon Suriyeli mülteci bulunuyor. Lübnan makamları ise bu rakamın 1,5 milyonun üzerinde olduğunu ifade ediyor. Lübnan'ın nüfusuna oranla en fazla sayıda Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığı belirtiliyor. Mültecilerin çoğu ülkenin doğusundaki Suriye sınırında yer alan Beka Vadisin'deki kamplarda yaşıyor.
Kaynak: AA