Aydın Ticaret Borsası, Taleplerini İlettiği Bakan Zeybekçi'den Müjdeleri Aldı

Üyelerinden gelen talepleri Ekonomi Bakanı Nihat Zeybeci’ye ileten Aydın Ticaret Borsası heyeti, Bakan Zeybekçi’den önemli müjdeler aldı.

Aydın Ticaret Borsası, Taleplerini İlettiği Bakan Zeybekçi'den Müjdeleri Aldı


Aydın’a ziyarette bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin katıldığı programa Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A. Bahri Erdel, Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ülgen, Meclis Üyeleri Ali Çevik, Rıza Uyar ve Erkan Aslan katılım sağlamıştı.

Ticaret Borsası olarak Bakanı Zeybekçi’den Aydın talep ettikleri konular hakkında açıklama yapan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı; “1995 yılında yürürlüğe giren Gümrük Birliği Anlaşması ile Tarım ürünlerimizin ihracı konusunda aleyhimize olan bazı maddeler bulunmaktadır. Bugün Türkiye’nin dökme zeytinyağı ihracatı yapmak zorunda kalmasının en önemli nedeni Gümrük Birliği anlaşmasıdır. Bugün AB ülkelerine markalı zeytinyağı ihraç edersek kg.’da 1.3 Euro vergi vermek ya da karşılığında domates veya kırmızı et ithal etmek zorundayız. Bu durum sektörün önünü tıkayan en önemli etkenlerden biridir. Bir diğer önemli talebimiz ise Lisanslı Depoculuk hakkında olmuştur. Lisanslı depoculuk sistemi, tarımsal ürünlerde belli bir standartta, sigortalı ve sağlıklı biçimde koruma ve pazarlamaya olanak sağlayarak, ürünlerin kalite ve gerçek değerleri ölçütünde fiyatlandırma yapabilmeye imkan sunmaktadır. Lisanslı depoculukla nakliye maliyetleri ve ürün kaybının azaltılması, ürün ticaretinin kayıt altına alınması, ürününü hasat dönemi sonrasında satmak isteyen üreticiye depo sağlanarak, üreticinin ihtiyacı olduğu dönemde ürününün değerlendirmesine imkan sunularak, piyasadaki mamul arzının daha uzun bir döneme yayılmasını sağlanmaktadır. Lisanslı depoculuk sistemi sayesinde, üreticiler depo kurma masraflarından kurtularak en yakın lisanslı depoyu kullanabilmekte; üretici ürününü dar bir piyasada değil, elektronik ortamda ürün senedinin işlem gördüğü borsada pazarlama ve çok sayıda alıcı ile bir araya gelme, daha yüksek gelir elde etme olanağına kavuşmaktadır. İncir, kestane, zeytin, zeytinyağı, pamuk gibi pek çok yerel zenginliklerimizin İlimizde de benzer şekilde lisanslı depolarda değerlendirilmesi Borsamız açısından önem teşkil etmektedir” dedi.



Bakan Zeybekci müjdeler verdi

Bakan Zeybekci’den öneli müjdeler aldıklarını kaydeden Bosnalı, “Aydın Ticaret Borsası olarak kurumlarını ilgilendiren ‘Lisanslı Depoculuk’ ve ‘Gümrük Birliği Anlaşması’nın revize edilmesi gerektiği konularında, Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçiye taleplerimizi ilettik. Sayın Bakanımız taleplerimiz neticesinde Lisanlı Depoculuğun stratejik yatırımlar kapsamına alındığını, 5. Bölge teşviklerinden yararlanılacağını ve Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncekllenmesi konusunda çok ciddi çalışmaların yapıldığını ifade ederek bizlere müjde vermiştir. Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi’ye Borsamızı ilgilendiren konular hakkında verdiği müjdelerden dolayı teşekkürlerimizi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA