Asırlık Ninenin Öğrenme Azmi

Hatay'da, 102 yaşındaki Fatma Açlan, Kur'anı Kerim okuma hayalini, mahallelerinde açılan kurs ile gerçekleştirmeye çalışıyor Fatma nine: 'Evdeyim boş boş oturup ne yapayım. Kurs açıldı Kur'anı Kerim de aldım ve kursa başladım. Şimdi yavaş yavaş okuyorum'

ERDAL TÜRKOĞLU - Hatay'ın Yayladağı ilçesinde yaşayan 102 yaşındaki Fatma Açlan, öğrenim gördüğü Kur'an-ı Kerim okuma kursuyla yeniden öğrenci olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Çocuk yaşlarında Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenen ancak aradan geçen yıllar içerisinde bunu unutan ve 10 çocuğunu büyütmenin telaşıyla bir daha kursa gidemeyen Fatma nine, gecikmiş okuma azmini yıllar sonra gerçekleştiriyor.

Elinde Kur'an-ı Kerim her gün büyük bir hevesle mahallelerinde açılan kursun yolunu tutan Açlan, bu davranışıyla da gençlere örnek olmaya çalışıyor.

İlerlemiş yaşına rağmen hemen her işini kendi yapan Fatma ninenin en büyük hayali ise bir an önce Kur'an-ı Kerim'i hatim edip, hacca gidebilmek.

Açlan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yıl önce eşini kaybettiğini söyledi.

Babasının, 10 yaşındayken kendisini Kur'an kursuna gönderdiğini ifade eden Açlan, aradan geçen yıllar içinde öğrendiklerini unuttuğunu dile getirdi.

Hayatı boyunca aklının bir köşesinde kalan Kur'an-ı Kerim okuma aşkının eksilmediğini belirten Fatma nine, evlerinin karşısında 2 ay önce İlçe Müftülüğünce açılan kursun hayalini gerçekleştirmesi için aracı olduğunu belirtti.

Hemen kursa yazıldığını ve yeni bir Kur'an-ı Kerim aldığını ifade eden Açlan, kurs hocası ve genç yaştaki diğer kursiyerlerin de katkısıyla harflerin tamamını öğrenerek, heceleyerek de olsa okumaya başladığını söyledi.

Fatma nine, 'Fırsat bulup öğrenemedim ama çocuklarımı torunlarımı hepsini kursa gönderdim. Okuyun, öğrenin dedim. Evdeyim boş boş oturup ne yapayım. Kurs açıldı Kur'an-ı Kerim de aldım ve kursa başladım. Şimdi yavaş yavaş okuyorum. İnşallah tekrar tamamen öğreneceğim.' dedi.

Evindeki ihtiyaçları kendi başına karşılayabilecek kadar sağlıklı olduğunu belirten Açlan, 'Çok şükür çamaşırımı yıkarım, yemeğimi yaparım, sobamı yakarım. Çünkü asla abur cubur ile beslenmem. Doğada ne varsa onları yedim.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA