'Ailelerde Teknoloji Kullanımı' Semineri

Üsküdar Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü ve Bilişim İnovasyon Derneği Eğitim Komisyonu Başkanı Yakaryılmaz: 'Türkiye'de 80 milyona yakın nüfus var. Bu nüfusun mobil kullanım bağlantı sayısı 71 milyon. Bu sayı çok uçuk. Türkiye'de bilgisayardan günlük ortalama internet kullanımı da 4 saat 14 dakika. Telefonla günlük ortalama internet kullanımı ise 2 saat 35 dakika'

Üsküdar Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü ve Bilişim İnovasyon Derneği Eğitim Komisyonu Başkanı Faruk Yakaryılmaz, ülkede mobil kullanım bağlantı sayısının 71 milyon olduğunu belirterek, 'Bu sayı çok uçuk. Türkiye'de bilgisayardan günlük ortalama internet kullanımı 4 saat 14 dakika. Telefonla günlük ortalama internet kullanımı 2 saat 35 dakika.' dedi.

Üsküdar Belediyesi, Üsküdar Kaymakamlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bilişim İnovasyon Derneğinin iş birliğiyle düzenlenen, 'Ailelerde Teknoloji Kullanımı ve Bilgi Güvenliği Farkındalık' semineri, Bağlarbaşı Kültür Merkezinde yapıldı.

Seminerin açılışında Yakaryılmaz, güvenli internet kullanımı, bilgi güvenliği ve teknoloji kullanım kültürüyle ilgili bilgi verdi. Yakaryılmaz, bilgi güvenliğinde teknoloji kullanım kültürüyle ilgili çok ciddi sıkıntıların yaşandığını anlattı. Sadece çocuğu olan değil teknolojiyi kullanan herkesin yaşadığı sıkıntılar olduğuna dikkati çeken Yakaryılmaz, konuyla ilgili dünyada olduğu gibi Türkiye'de de her evde ayrı tablolar ve acılar oluştuğunu dile getirdi.

Yakaryılmaz, her neslin kendisine ait özelliği olduğunu ve şu anki çocuklara da 'internet kuşağı' dendiğini belirterek, şöyle konuştu:

'Eskiden oyun oynarken bizden büyük insanlarla oyun oynamayazdık. Yani sadece akranlarımızla oynayabiliyorduk. Şimdi ise 9, 30, 60 yaşlarındaki insanlar aynı oyunu oynuyor ve aynı platformdan yazışıyorlar. Bu kişilerin aynı ülkede olmaları bile gerekmiyor. Değişen bir dünyada yaşıyoruz. 'Biz bu teknolojiye uzak mı kalacağız?' Tabii ki 'hayır.' Biz bu teknolojinin içindeki riskleri bilerek teknolojiyle yaşamak zorundayız ama bir kültürümüz olmalı, buradaki tehdidi ve riski mutlaka bilmeliyiz.'

Çocukların ekran başındayken kendilerine ailelerin bilmediği bir cesaret geldiğini ve bu akıl almaz cesaretle yanlışlar yapabildiğini dile getiren Yakaryılmaz, şöyle devam etti:

'Türkiye'de 80 milyonluk nüfusun mobil kullanım bağlantı sayısı 71 milyon. Bu sayı çok uçuk. Türkiye'de bilgisayardan günlük ortalama internet kullanımı da 4 saat 14 dakika. Telefonla günlük ortalama internet kullanımı ise 2 saat 35 dakika. Her gün en az bir kere internet kullanan kişi oranı yüzde 77. Gençlerin de internet kullanımında daha fazla olduğu ortaya çıkıyor. 4 çocuktan birinin de interneti odasında kullandığı ortaya çıkıyor. Bunu da riskli buluyoruz. İnternette çocuk istismar görüntüleri de her geçen gün 2 katına çıkıyor.'

Yakaryılmaz, internet kullanımında kişisel bilgilerin korunması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA