'Adige Dili Günü' Kutlandı

İstanbul'da faaliyet gösteren ÇerkezKafkas sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kafkasya'nın en eski lisanlarından olan Adigece'yi tanıtmak için bir araya geldi.

İstanbul'daki Çerkezler 'Adige Dili Günü'nü, Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezindeki etkinlikle kutladı.

Adige Dili Günü Kutlama Programı Tertip Komitesinden yapılan açıklamaya göre, İstanbul'da faaliyet gösteren 16 Çerkez-Kafkas sivil toplum kuruluşu, Kafkasya'nın en eski lisanlarından olan ulusal dilleri Adigece'nin tanıtımı için bir araya geldi.

Etkinlikte, katılımcılar ilk olarak Ressam Faruk Kutlu'nun Kafkasya ve Kafkasyalıları konu alan resim sergisini ziyaret etti. Adige diliyle ilgili videoların gösterildiği programın sunuculuğunu, sanatçı İshak Akbay ile şair yazar Yılmaz Dönmez yaptı.

Adigey Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Kukane Murat'ın stand-up gösterisi ve Otej Tiyatro Grubu'nun sahnelediği tiyatro oyununun yanı sıra, dernekler bünyesinde çalışmalarını sürdüren dört koro da hazırladıkları halk şarkılarını seslendirdi.

Murat Özden ve Beyza Altınok, Adigece solo şarkıları, Yılmaz Dönmez, Zeki Beştepe, Sueda Ulus, Svetlena Taşeyeva da okudukları şiirlerle salondakilere duygulu anlar yaşattı.

Programda, İstanbul'daki çeşitli okul ve kurslarda Adigece dersleri verenlere, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Kütük tarafından plaket takdim edildi.

Etkinliğe, Adigelerin toplumsal saygınlığa sahip kişilere verdikleri 'thamate' sıfatıyla onurlandırılmış Bahattin Zabun, Adigey Cumhuriyeti'nden dil bilimci Prof. Dr. Bırsır Batırbiy, Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Baj Nusret Baş, Çoğulcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Kenan Kaplan, eğitimci Braum Alauddin Bayram, Adige Dil Derneği Başkanı Naje Ali İhsan Tarı'nın yanı sıra çok sayıda Adigey katıldı.

Adige dilinde yazılmış ilk kitabın 14 Mart 1853'de yayınlanması sebebiyle Adigeler, 17 yıldır 14 Mart'ı 'Adige Dili Günü' olarak kutluyor.

Kaynak: AA