ABD'ye uçuşlarda, kabinde elektronik eşya yasağı

ABD hükümeti, bazı ülkelerden ABD'ye yapılan direk uçuşlarda el bagajlarında laptop, ipad ve kamera gibi elektronik eşyaların taşınmasını yasaklıyor.

ABD'ye uçuşlarda, kabinde elektronik eşya yasağı
ABD'ye uçuşlarda, kabinde elektronik eşya yasağı
ABD hükümeti, bazı ülkelerden ABD'ye yapılan direk uçuşlarda el bagajlarında laptop, ipad ve kamera gibi elektronik eşyaların taşınmasını yasaklıyor. AP haber ajansı, bir yetkiliye dayandırarak verdiği haberinde 8 ülkedeki 10 havalimanında bu yasakların geçerli olacağını duyururken aralarında İstanbul'un da olduğunu yazdı. Reuters'taki haberde ise yasağın 8-10 havalimanını kapsayacağı ancak şimdilik sadece Ürdün ve Suudi Arabistan'ın belli olduğu ifade edildi.

ABD'de İç Güvenlik Bakanlığı, ülkeye seferleri bulunan bazı yabancı havayolu şirketlerinin uçuşlarına sınırlandırma getirmeye hazırlanıyor. Reuters'a göre cep telefonundan daha büyük elektronik eşyalar yasak kapsamına girecek ve kabinlerde taşınamayacak. Reuters, bir yetkiliye dayandırdığı haberinde kararın terör tehdidiyle ilgili olduğunu açıkladı.

Haberde yasak kapsamındaki iki ülkenin Ürdün ve Suudi Arabistan olduğu, diğer ülkelerin ise henüz belli olmadığı ifade edildi. Öte yandan yasak kararı ABD'li havayolu taşıyıcılarını kapsamayacak.

ABD'nin uygulamaya başlayacağı yeni yasak laptop, ipad ve kamera gibi elektronik eşyaları kapsıyor. Tıbbi cihazlar ve cep telefonları ise yasak kapsamına girmeyecek.

TWITTER'DAN DUYURDU


ABD'nin yasak kararı, Ürdün Kraliyet Havayolları (Royal Jordanian Airlines), Twitter hesabından yapılan bir açıklama ile ortaya çıktı. Hesaptan yapılan paylaşımda Kuzey Amerika uçuşlarında çoğu elektronik cihazın kabinlere alınmasını yasaklanacağı belirtildi. Haber Suudi Arabistan resmi haber ajansı tarafından da doğrulandı.

AP LİSTEYİ AÇIKLADI

Öte yandan AP Haber Ajansı'na bilgi veren ABD'li bir yetkili ise, yasağın 10 uluslararası havalimanından ABD'ye yapılacak direk uçuşlarda uygulanacağını söyledi. Yetkilinin verdiği bilgiye göre o havalimanları şöyle:

Kahire (Mısır), Amman (Ürdün), Kuveyt, Kazablanka (Fas), Doha (Katar), Riyad ve Cidde (Suudi Arabistan), İstanbul
(Türkiye), Abu Dabi ve Dubai (Birleşik Arap Emirlikleri)

KESİN AÇIKLAMA BUGÜN

Yetkililer, bu yasaklama kararının neye dayanarak alındığı konusunda ise bilgi vermedi.

Öte yandan AP'ye konuşan bir diğer yetkili ise yasağın 10 değil 9 havalimanını etkileyeceğini ve kesin listenin bugün öğleden sonra açıklanacağını kaydetti.