22 Mart Dünya Su Günü

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu atık su yönetiminin nasıl olması gerektiğini tartışacak Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Bozoğlu: 'İklim değişikliği sorunu ile ciddi bir kuraklık sorunumuz var. Bu nedenle suyun az tüketilmesi ve yeniden kullanımı artık bir zorunluluk. İsrafı önleyecek çabaları millet olarak sahiplenmeli, bireysel olarak da üzerimize düşeni yapmalıyız'

MELİKE KINACI - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) ve Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu atık su yönetiminin nasıl olması gerektiğini tartışacak.

ÇMO Başkanı Bozoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2017 su temasının 'Atık su' olarak belirlendiğini söyledi. Bozoğlu, suyun hayati önemini de göz önünde bulundurarak, 22 Mart Dünya Su Günü'nde konunun uzmanlarıyla su ve atık su konularını değerlendireceklerini, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu atık su yönetiminin nasıl olması gerektiğini tartışacaklarını vurguladı.

Suyun olmadığı yerde yaşamın da mümkün olmayacağını vurgulayan Bozoğlu, 'Su çevreden bağımsız değerlendirilemez, bilimsel olarak da idari olarak da. İsrafı önleyecek çabaları millet olarak sahiplenmeli, bireysel olarak da üzerimize düşeni yapmalıyız. Su yoksa hayat da yok, unutmayalım.' dedi.

Yapılacak etkinlikte atık su azaltımı ve yeniden kullanımı konusunda Türkiye'de yapılan başarılı çalışmalara yer verileceğini ifade eden Bozoğlu, şunları belirtti:

'BM tarafından 1993 yılında ilan edilen ve her yıl farklı bir tema çerçevesinde ele alınan su sorunu, son yıllarda 'Su Kalitesi, Su ve Kentleşme, Su ve Gıda Güvenliği, Su Dayanışması, Su ve Enerji, Su ve Sürdürülebilir Kalkınma, Su ve İstihdam' başlıkları altında tartışıldı. 2017 yılının teması olan 'Atık su' ise 'Neden Atık su?' kampanyası ile ele alınacak. Günümüzde küresel olarak ortaya çıkan atık suların yüzde 80'den fazlasının arıtılmadan veya yeniden kullanılmadan ekosisteme verilmesi gerçeğinden hareketle kampanyanın amacı, atık suların azaltılması ve yeniden kullanılması konusuna dikkat çekmektir.'

- 'Belediyelerimizde bu hassasiyet gelişiyor'

Bozoğlu, panelde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler temsilcisi, akademisyenler ve konunun uzmanlarınca ayrıntılı olarak ele alınacağının altını çizdi. Su yönetimini kapsayan sorun çözme odaklı güçlü bir bakanlığa ihtiyaç duyduklarını dile getiren Bozoğlu, 'Atık su yönetimi konusunda önemli yol katettik. Belediyelerimizde bu hassasiyet gelişiyor. Bu noktada, arıtma tesislerinde yerli teknoloji ve çözümler teşvik edilmeli. Doğal arıtma teknolojileri de değerlendirilmeli.' dedi.

- 'Su Kanunu hazırlıklarını önemsiyoruz'

İklim değişikliği ile ciddi bir kuraklık sorunuyla karşı karşıya kalındığını belirten Bozoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

'Bu nedenle suyun az tüketilmesi ve yeniden kullanımı artık bir zorunluluk. İsrafı önleyecek çabaları millet olarak sahiplenmeli, bireysel olarak da üzerimize düşeni yapmalıyız. Art arda sıralanabilecek olan sorunlarımızın çözümünde riski yönetmek en doğru adımdır. Bu noktada üst ölçekli planların havza bazında ve su kaynaklarımızın durumu üzerinden, koruyucu, kamu yararı, doğa yararı gözeten ilkelerle yapılması riski yönetebilmemizi sağlayacak.

Bunu yapabilecek yeterli bilimsel bilgiye, teknik alt yapıya ve insan birikimine sahip olduğumuz su götürmez bir gerçek. Yeter ki bu konuda güçlü bir siyasi irade ortaya konulabilsin ve bilim insanları ile hazırlanacak havza bazlı kamu yararı gözeten planlar günlük kararlarla değiştirilmesin.

Eklektik, parçalı ve kamu yararından uzak su yönetimi politikamızı, bütüncül bakan, doğanın korunmasını ön plana çıkaran, yatırımların daha sağlıklı yapılmasını sağlayan, kamu yararı gözeten bir hale dönüştürme ihtimali adına Su Kanunu hazırlıklarını önemsiyoruz.'

Bozoğlu, konunun akademisyenler ve uzmanlar tarafından ele alınarak değerlendirilmesi ve çözüm önerilerinin sıralanması, ülke yararını gözetmesi açısından düzenlenecek panele önem verdiklerini vurguladı.

Atıksu yönetiminin değerlendirileceği panel yarın (22 Mart 2017) saat 14.00'te Ankara Üniversitesi Rektörlüğü 100. Yıl Salonu'nda yapılacak.
Kaynak: AA