Tekstil Atıklarıyla 2 Milyon Dolar İhracat

Otomobilden buzdolabına kadar geniş bir kullanım alanı olan keçeye doğal yöntemlerle 'alev iletmez' özellik kazandıran İzmirli şirket, dünya devlerine ihracata başladı Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı Kanlı: 'Mevcut keçeler, kanserojen madde içeriyordu, 5 yıllık bir çalışma sonucu doğal reçinenin kullanıldığı alev iletmez keçeyi ürettik'.

YUSUF ŞAHBAZ - İzmir'de bir tekstil fabrikası, otomotiv, beyaz eşya, inşaat ve mobilya sektörlerinde kullanılan keçeye doğal yöntemlerle 'alev iletmez' özellik kazandırarak ihracatını artırmayı başardı.

Torbalı ilçesinde tekstil atıklarının geri kazandırılması amacıyla kurulan bir fabrika, özellikle ses ve ısı izolasyonunun vazgeçilmez ürünü olan keçeye yönelik çalışmalar yaptı.

Fabrikada oluşturulan Ar-Ge takımı, dünyada kullanılan mevcut keçeleri inceleyerek daha gelişmiş özellikler kazandırmak üzere proje yürüttü.

Yangına karşı dayanıklı hale getirilmesi için kimyasal yöntemlerle alev iletmez özellik kazandırılan keçelerin kanserojen olması nedeniyle bu alanda çalışma yapmaya karar veren ekip, 5 yıllık bir Ar-Ge projesi sonucu doğal reçineleri kullanarak çevre ve sağlığa zararı olmadan alev iletmez özelliği kazanan keçeleri geliştirmeyi başardı.

Tamamen geri dönüştürülebilen ve yüzde 80'i tekstil atıklarından elde edilen alev iletmez keçeler, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD ile Uzakdoğu ve bazı Afrika ülkelerinden talep görmeye başladı.

Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı Gürhan Kanlı, otomobillerin bagaj, tavan, kapı, kaput ve tabanıyla tüm beyaz eşyalarda kullanılan, ses ve ısı izolasyonu sağlayan keçelerin yangına dayanıklı olması için alev iletmez özelliğinin bulunmasının istendiğini belirtti.

Dünyadaki mevcut teknolojinin bunu kimyasal yöntemlerle karşıladığını, kanserojen etkileri bulunan bu yöntemin sektörün en önemli sorunları arasında geldiğini anlatan Kanlı, geliştirdikleri alev iletmez özelliğe sahip keçenin çevreci ve sağlıklı olduğunun testlerde ortaya konduğunu dile getirdi.

Kanlı, izogreen adını verdikleri ürünün, testlerde alternatiflerine göre çok daha izolasyon ve alev iletmezlik performansına sahip olduğunun görüldüğünü ifade ederek, ürün dünyada tanındıkça satış hacminin de katlandığını söyledi.

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 30'dan fazla ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Kanlı, 'Mevcut keçeler kanserojen madde içeriyordu, 5 yıllık bir çalışma sonucu doğal reçinenin kullanıldığı alev iletmez keçeyi ürettik. Şirket olarak yaptığımız 4 milyon dolarlık ihracatın yarısı izogreen adını verdiğimiz bu keçeye ait. Amacımız bunu daha da yukarı taşımak hem ülke ekonomisine hem de şirketimize faydalı olmak istiyoruz.' diye konuştu.

Fabrika olarak aylık 4 bin 500 ton üretim kapasitesine sahip olduklarının kaydeden Kanlı, bunun yaklaşık yarısının alev iletmez keçeye ait olduğunu belirtti.

Dünya otomotiv devleri ve Türkiye'nin önde gelen beyaz eşya üreticileriyle çalıştıklarını dile getiren Kanlı, yenilikçi ürünler geliştirerek dünya pazarında hızlı büyümeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA