Savaş Tehdidindeki Kültürel Mirasın Korunması

Terör ve savaş tehdidindeki kültürel mirasın korunması için 100 milyon dolarlık mali fon oluşturulacak.

Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO) girişimiyle, terör ve savaş tehdidindeki kültürel mirasın korunması konusunda uluslararası iş birliği yapılması kararlaştırıldı.

Paris’teki dünyaca ünlü Louvre Müzesi, savaş ve terör tehdidi altındaki kültürel mirasın korunması hakkında uluslararası konferansa ev sahipliği yaptı.

Konferansta, Fransa, BAE ve UNESCO’nun girişimiyle bu alandaki iş birliği için 100 milyon dolarlık mali fon oluşturulması kararlaştırıldı.

Konferansta Fransa ve BAE'nin yanı sına Suudi Arabistan, Kuveyt, Lüksemburg, İsviçre ve Fas fona toplam 75 milyon bağışta bulunma taahhüdünde bulundu.

İngiltere, Almana, Çin, İtalya, Güney Kore ve Meksika ise projeye siyasi desteğin yanı sıra uzman göndererek yardım yapma sözünü verdi.

Fon ile savaş bölgelerinden yağmalanan tarih ve kütür mirasının kaçakçılığıyla etkin mücadele ve tahrip olan eserlerin restorasyonu amaçlanıyor. Projede, tehdit altındaki müzelerdeki dünya kültür mirasının, güvenli müzelerde geçici saklanması ve korunması da öngörülüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, iki yıl önce Louvre Müzesi'ne yaptığı ziyaret sırasında, terör örgütleri DEAŞ ve El-Kaide’nin dünya kültür mirasına saldırılarının yoğunlaşması üzerine ilk kez bu alanda uluslararası iş birliğine gidilmesini önermişti. BAE, UNESCO bünyesinde kültürel mirasın korunması için yürütülecek çalışmalara destek olmayı amaçlayan fona geçen yıl aralık ayında destek vereceğini açıklamıştı.

Kaynak: AA