Malezya Turizm Fuarı'nda Türkiye'ye Büyük İlgi

Türkiye'nin Kültür ve Tanıtma Ataşesi Yılmaz: 'Türkiye’deki olumlu gelişmeler sayesinde turizm sektöründe hareketlilik yeniden başladı' 'Müslüman bir ülke olması, ibadet kolaylığı, helal gıda, çok sayıdaki alışveriş mekanı sayesinde Türkiye, Malezyalılar için bir cazibe merkezi' TÜRSAB Kapadokya Bölge Yürütme Kurulu Temsilcisi Kırtıl: 'Tarihi, kültürel ve doğal zenginliğimizi çok iyi anlatabildiğimiz takdirde turizmde önemli gelişmeler kaydedeceğimize eminim'.

MEHMET ÖZAY - Türkiye, Malezya Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliğinin düzenlediği Uluslararası Turizm Fuarı'nda büyük ilgi gördü.

Başkent Kuala Lumpur'daki Putra Dünya Ticaret Merkezi’nde 17-19 Mart'ta düzenlenen fuara katılan Türk turizmciler, gördükleri ilgiden memnun kaldı.

Türkiye'nin Kültür ve Tanıtma Ataşesi Kaan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malezya'da yılın ilk turizm fuarında olumlu gelişmeler yaşandığını belirtti.

Geçen yılki terör olaylarının rezervasyonlarda düşüşe yol açtığını kaydeden Yılmaz, Türkiye’deki olumlu gelişmeler sayesinde turizm sektöründe hareketliliğin yeniden başladığına dikkat çekti.

- '2017’ye olumlu başladık'

Fuarda Türkiye’nin büyük ilgi gördüğünü söyleyen Yılmaz, “Geçen yıla oranla bu yıl turizm sektöründen daha umutluyuz.” dedi.

“Önümüzdeki dönemde ülkemizi önemli sayıda turistin ziyaret etmesini bekliyoruz.” diye konuşan Yılmaz, Müslüman bir ülke olması, ibadet kolaylığı, helal gıda, çok sayıdaki alışveriş mekanı sayesinde Türkiye'nin Malezyalılar için bir cazibe merkezi olduğuna dikkati çekti. Türkiye’yi tercih edenler arasında orta yaş ve üzeri ile emeklilerin öne çıktığını anlatan Yılmaz, “Malezyalılar, toplu gezmeyi seviyorlar. Bu nedenle turlara rağbet ediyorlar.” ifadelerini kullandı.

- Osmanlı izleri cazibe merkezi

Malezyalıların Avrupa kıtasında en çok Türkiye’yi tercih ettiğini vurgulayan Yılmaz, özellikle Türkiye’deki tarihi zenginliğin vazgeçilmez bir unsur olduğunu söyledi.

Malezyalı turistlerin daha çok şehir turizmine yöneldiklerine işaret eden Yılmaz, “Özellikle Osmanlı mirasının önemli izlerine sahip İstanbul, Bursa gibi şehirler öne çıkıyor. Bu şehirler, dini ve tarihi yapılar ihtiva ettiği için talep görüyor. Kapadokya ve Pamukkale gibi tarihi ve doğal güzellikler de Malezyalı turistlerin rağbet ettikleri mekanlar arasında yer alıyor.” dedi.

Fuara Kapadokya bölgesini temsilen katılan TÜRSAB Kapadokya Bölge Yürütme Kurulu Temsilcisi Coşkun Kırtıl da “Türkiye ve çevresinde yaşanan terör hadiseleri, 2016'da turizmi olumsuz etkilese de Türkiye’ye turist akışında Uzak Doğu Asya, düşüşün en az olduğu bir bölge. Özellikle Malezya, Endonezya, Singapur, Tayland, Çin, Güney Kore ve Tayvan’dan turistler, Türkiye’ye gelmeye devam ediyorlar. Bu yılın ikinci yarısında bir hareketlilik olacağını ümit ediyoruz.” diye konuştu.

Kırtıl, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’de özellikle 2015'in sonundan itibaren turizm gelirlerinde bir azalma söz konusu. Acenteler tanıtımlarını ve satışlarını yaptığı sürece turizm sektöründe kayda değer gelişmeler olacaktır. Tarihi, kültürel ve doğal zenginliğimizi çok iyi anlatabildiğimiz taktirde turizmde önemli gelişmeler kaydedeceğimize eminim.”

- Güvenlik öncelikli konu

Kırtıl, güneyindeki komşularında savaş ortamının sona ermesi halinde Türkiye’nin turizm sektöründe patlama yaşayacağını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

'Malezya’da Türkiye’ye yönelik bir ilgi var. Standımızı ziyaret edenlerin bir bölümü, Türkiye’ye daha önce gitmiş ve yine gitmek istiyorlar. Bahar ve sonbahar ayları için rezervasyonlar alıyoruz. Bunlar elbette ki güzel gelişmeler. Bu isteğe karşın, insanlar güvenliği soruyorlar. Burada en çok muhatap olduğumuz soru güvenlik meselesi. 2010-2015 yılları arasında bu bölgeden hem turist sayısı hem gelirler noktasında önemli bir gelişme yaşandı. Bu ivmeyi yakalamak için bölgemizde çatışmaların sona ermesi ve huzurun gelmesi gerekiyor.'

- Türk dizileri ilgiyi artıyor

Türk katılımcılar, Malezya halkının Türkiye’ye yönelik ilgisinde ülkede gösterilen bazı Türk dizilerinin olumlu etkisi olduğuna işaret etti.

Yılmaz ve Kırtıl, Türk film ve dizilerinin Türkiye’nin tanıtımında kayda değer rolü olduğuna dikkati çekti.

Malezya Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği, her yıl mart ve eylül ayında iki önemli turizm fuarı düzenleniyor. Fuara başta Doğu ve Güneydoğu Asya ile Hint alt kıtası olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden turizm acenteleri katılıyor.

Bu yılki fuarda ASEAN’ın 50. yılı olması dolayısıyla bölge ülkelerine yönelik etkinlikler düzenlendi ve umre için de özel bir bölüm ayrıldı.

Kaynak: AA