Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Askerlere Gözaltı Kararı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 7 askerin, ordunun imajını zedeledikleri gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtildi.

General Ponde Isambwa, düzenlediği basın toplantısında, 'Ülkenin orta kesimindeki Bena Tshikasu kasabasında askeri üniformalı silahlı kişilerce sivillere ateş açılıyormuş gibi gösteren bir video hazırladıkları gerekçesiyle 7 asker gözaltına alındı.' dedi.

Isambwa, şüphelilerin, savaş ve insanlığa karşı suç işlemekten yargılanacaklarını kaydederek videoyla ordunun imajının zedelenmek istendiğini kaydetti.

Ülkenin orta kesimindeki pırlanta madenleriyle tanınan Kasai bölgesinde güvenlik güçleri, iktidara karşı Haziran 2016'da Kamwina Nsapu liderliğinde oluşturulan ve lideriyle aynı adı taşıyan ayrılıkçı grubun saldırılarıyla mücadele ediyor.

Ayrılıkçıların, ağustosta güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonda öldürülen Nsapu'nun intikamını almaya çalıştığı iddia ediliyor. BM verilerine göre, ayrılıkçılarla güvenlik güçlerinin çatışmasında yaklaşık 400 kişi öldü.

BM İstikrar Misyonunun (MONUSCO) kısa bir süre önce yaptığı yazılı açıklamada da ayrılıkçı grubun son dönemde düzenlediği saldırıların endişe verici olduğu ve güvenlik güçlerinin bu ayrılıkçılarla mücadele için bazen sivillere de zarar verdiği belirtilmişti.

Kaynak: AA