Kılıçdaroğlu Muhtarlarla Bir Araya Geldi

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ordu’da muhtarlarla bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu Muhtarlarla Bir Araya Geldi
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda muhtarlara seslenen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada, 16 Nisan’da yapılacak referandumun ‘Cumhurbaşkanı taraflı mı olacak, tarafsız mı olacak?’ sorusuna cevap alınacağını dile getirdi.

Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Cumhurbaşkanlarının tarafsız olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, şöyle konuşu:

“Cumhuriyet’in kuruluşundan yana, bugüne kadar Cumhurbaşkanları tarafsız olmuştur. Felsefesi nedir? Cumhurbaşkanı Cumhuru temsil eder. Arabasında Türk bayrağı taşır. Ben taşıyamam, başbakan da, bir başka partinin genel başkanı da taşıyamaz. Cumhuru temsil eden arabasında Türk bayrağını taşır. Peki cumhur aynı zamanda bir partinin genel başkanı olduğunda taraf olabilir mi? Olamaz. Bu olay bu kadar basit. Bir taraftan bir partinin Genel Başkanı bir taraftan Cumhurbaşkanı. Çift Başkan, çift başkanlı bir yapı. Cumhuriyet’in kurulmasından bu yana neden Cumhurbaşkanları tarafsız olmuştur. Sebebi şu? Devletin bir sigortaya ihtiyacı var. O sigortada Cumhurbaşkanı. Devletin yapısı ve işleyişinde bir sorun çıktığında Cumhurbaşkanı devreye girer, toplar etrafına gelin bakayım arkadaşlar, nedir bu konu, neden çözemiyorsunuz diye oturup başkanlığını yapar. Şimdi bundan ya vazgeçeceğiz ya vazgeçmeyeceğiz.”

Yeni sistemde Cumhurbaşkanının muhtarlıkları kaldırma yetkisi olduğunu da savunan Kılıçdaroğlu, “Yeni Başkanın muhtarlıkları kaldırma yetkisi var. Daha önce muhtarlık kaldırılmak istense Meclis’ten kanun çıkması lazımdı. Ama şimdi Cumhurbaşkanı ‘kaldırdım’ dedim mi kaldırılacak. Biz demokrasiyi geliştirelim derken darbe dönemlerine doğru gidiyoruz. İçinizden birisi çıksın desin ki arkadaş bir cümlen yanlış desin. Yok” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA