IKBY'de Nevruz Kutlamaları

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Erbil kenti başta olmak üzere, Süleymaniye, Duhok ve Halepçe kentlerinde Nevruz Bayramı kutlandı Kerkük kentinin tarihi kalesinde yakılan nevruz ateşinin yanına hem IKBY hem de Irak bayrağı asılırken Türkmenler IKYB bayrağına tepki gösterdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kenti başta olmak üzere Süleymaniye, Duhok, Halepçe'de bahar başlangıcı olan Nevruz Bayramı kutlanmaya başlandı.

Terör örgütü DEAŞ ile mücadeleden dolayı son iki yıldır nevruz kutmalarının buruk geçtiği IKBY'de bu yıl farklı bir atmosferde ve büyük bir coşkuyla kutlanıyor.

Her yıl olduğu gibi Erbil kentindeki Nevruz kutlamalarının adresi yine Şanedar Parkı oldu. Erbil Valiliği tarafından düzenlenen kutlamaya, Kent Valisi Nevzad Hadi, yabancı ülkelerin Erbil'deki başkonsoloslukları ve temsilcileriyle, IKBY Parlamentosu'ndaki milletvekilleri ve kent sakinleri katıldı.

Kutlama töreninde konuşan Vali Hadi, Erbil halkının Nevruz bayramını kutlayarak DEAŞ ile mücadelede hayatını kaybeden Peşmerge güçlerinin ailelerine başsağlığı diledi.

IKBY'nin bağımsızlığına değinen Hadi, Nevruz'un bölgenin bağımsızlığına vesile olması temennisinde bulundu.

Bölgedeki halk sanatçılarının şarkılarıyla eğlenen Erbililer, daha sonra havai fişek gösterisini izledi. Gecenin ilerleyen saatlerinde DEAŞ ile mücadelede hayatını kaybeden Peşmergelerin isimlerinin yazıldığı bin 600 uçan balonun gökyüzüne salınacağı belirtildi.

- Kutlamalarda IKBY bayrağına Türkmenlerden tepki

Kentin tarihi kalesinde yakılan nevruz ateşinin yanına hem IKBY hem de Irak bayrağı asılırken Türkmenler IKYB bayrağına tepki gösterdi. Söz konusu bayrakların dalgalandırması ve ateşin yakılması törenine Vali Necmeddin Kerim ve bazı idari yetkililer katıldı.

Tarihi kalede Arapça, Kürtçe ve Türkmence konuşma yapan Kerim, IKBY'nin bayrağına verilen tepkilere değinerek bunun sadece Kürtlerin değil Türkmen ve Arapların da sembolü olduğunu ifade etti.

Kerim, 'Kerkük kentinde etnik ve dini unsurların birlikte yaşama duygusuna vurgu yapıyoruz.' dedi.

- Süleymaniye kentindeki Nevruz kutlamaları

Süleymaniye kentindeki Nevruz kutlamaları ise Mameyare Tepesi'nde gerçekleştirildi. Bu kentte de ateş yakıldı, yöresel kıyafetler giyen vatandaşlar halay çekti. Bunun yanında Süleymaniye kent merkezinin en işlek caddesi 'Seholeke' trafiğe kapatılarak festival şeklinde bazı gösteriler düzenlendi. Kutlamalar Süleymaniye'nin yanı sıra Halepçe kenti ve Kelar ilçesinde de yapıldı.

- Duhok'un Akre ilçesi

Duhok kent merkezinde kutlamaların yapılırken etrafındaki dağlar ve meşalelerin vermiş olduğu manzaradan dolayı Akre ilçesindeki kutlamalar daha çok ilgi gördü. Duhok kentinden birçok bölge sakini, Akre ilçe merkezinin yanında yer alan üç dağa meşaleler yakılıp, uzun IKBY bayrağı dalgalandırıldı.

IKBY ve Kerkük kentinde yapılan kutlamalarda olası bir terör saldırısına karşılık, emniyet güçlerinin yüksek güvenlik tedbiri aldığı görüldü. Kutlamaların yapıldığı birçok alana yakın yollar ise araç trafiğine kapatıldı.
Kaynak: AA