HIV İle 21 Yıllık Savaşını Kitapta Anlatacak

İzmir’de 21 yıl önce erken doğumla dünyaya gelen ve verilen kandan kendisine HIV bulaşan Y.O., hayatını anlatan bir kitap çıkartmaya hazırlandığını ifade etti.

HIV İle 21 Yıllık Savaşını Kitapta Anlatacak
Y.O., 1996 yılında minibüs şoförü baba ile ev hanımı annenin ilk çocuğu olarak erken doğumla İzmir’de dünyaya geldi. Erken doğum nedeniyle doktorlar kanının değişmesinde karar kıldı. Kızılay’dan temin edilen kanın Y.O.’ya verildikten sonra kanda AIDS’e neden olan HIV bulunduğu ortaya çıktı. Daha doğar doğmaz HIV taşıyıcısı olan Y.U., hayatı boyunca hep yalnız olduğunu ve hiç arkadaşı olmadığını aktararak, yaşadığı olumsuzlukları ve hayata nasıl tutunduğunu anlattı. Küçük yaşlardan beri HIV virüsü olduğunu anladığını söyleyen Y.O., ilk okul 1’inci sınıfa başladıktan sonra bunun kötü bir şey olarak görüldüğünü anladığını söyledi.

Anne ve babasının kendisine hem arkadaşlık hem de anne babalık ettiğini söyleyen Y.O., “Hiç arkadaşım olmadı, hep dışladır beni. Ana sınıfından beri bu böyle, okulda bile tek başıma beni bir sınıfa koydular. Beni okulda ve sınıfta istemiyorlardı. Hep hastalıklı bir gözle bakıyorlardı bana. Dışarıda oynadıklarında ben sadece onlara bakınarak yetiniyordum” dedi.



21 yıldır çektiklerini kitap haline getirecek

Küçük yaşlardan beri HIV taşıyıcısı olarak yaşadığı sıkıntıları anlatan Y.O., dışarıda göremediği ilgiyi ve arkadaşlığı kitaplarda ve dizilerde bulduğunu ifade ederken insanlar onu dışladıkça kendisini daha fazla kitaplara ve dizilere kaptırdığını aktardı. Bu sayede İngilizce bile öğrendiğini söyleyen Y.O., “Kitap okudukça kafamda farklı bir dünya oluyor kendimi orda canlandırabiliyorum. Bu şekilde kendimi özgür hissediyorum. Anne babam ve Emin beyle birlikte hayatımı anlatan bir kitap çıkaracağız. Bu kitapta hayatımı ve yaşadığım sıkıntıları anlatacağım. İnsanların bunu bilmesi ve bilinçlenmesi için yazıyorum kitabı” diyerek çıkaracağı kitabının isminin de “Beni Anla” olacağını söyledi.

Kitaba verdiği ismi insanlara bir mesaj vermek istediği için seçtiğini dile getiren Y.O., insanlara sadece şu şekilde seslenmek istiyorum; “Bana yardımcı olur musun?”

“Başka ülkede yaşamak istiyorum”

Hayatı boyunca hep dışlandığını ve bunun onun suçu olmadığını ifade eden Y.O., “Artık Türkiye’de yaşamak istemiyorum, burada bana hep farklı bir gözle baktılar. Benim için bir şey yapılmadı. Dışlandığım bir ülkede yaşamak istemiyorum. Yaşam koçum vardı beni biraz iyileştirdi diyebilirim ama o da yok artık. Avrupa’daki bazı ülkeler daha bilinçli, imkânlar daha iyi. Babam çalışamadığı iş bulamadığı için emekli bile olamadı” dedi.



“Y.O.’nun yaşadıklarını kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz”

Y.O.’nun en büyük destekçilerinden biri olan ve birlikte Y.O.’nun hayatını anlatan bir kitap hazırlayan Mehmet Emin Keleş, “Yaklaşık 12 yıldır süren bir hukuk mücadelemiz oldu. Asliye Hukuk Mahkemesinde Kızılay’a açtığımız bir dava var. Daha sonra İdare Mahkemesinde Sağlık Bakanlığına karşı açtığımız bir dava var Danıştay aşamaları var arkasından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde beklediğimiz bir karar var. Biz olayın hukuki boyutunu ve Y.O.’nu çektiği sıkıntıları bir kitap haline getirip hem buradaki hukuk mücadelesini hem de Y.O.’nun yaşadığı olumsuzlukları kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Bu süreçte çok büyük sıkıntılar yaşadı. Okula alınmadı bir arkadaş bulma noktasında sıkıntıları var tüm bu olumsuzlukları anlatan bir kitap çalışmamız var. Yaklaşık 6 ay sonunda okuyucularla buluşturmayı umuyoruz” dedi.

Kaynak: İHA